14:28:55 | 21.06.2023

STREAM: Predstavljena oprema vrijedna preko 323 tisuće eura

U organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u srijedu je 21. lipnja 2023. godine predstavljena oprema nabavljena u sklopu projekta STREAM - Strategic Development of Flood Management. Predstavljanje je održano u srijedu u Vatrogasnoj zajednici Zadarske županije.

Predstavljanju su nazočili predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić, zapovjednik Javne Vatrogasne postrojbe Zadar Boris Jović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije Daniel Segarić i ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković.

Ravnateljica Dujmović Vuković osvrnula se na nedavne poplave koje su pogodile Zadarsku županiju, ali i na one u Italiji koje su odnijele i ljudske žrtve. „Poplave za sobom ostavljaju velike materijalne štete, a vidjeli smo nedavno u Italiji i ljudske žrtve. Sve to nas potiče na djelovanje, jer nas je upravo bujična poplava iz 2017. godine potaknula da razmišljamo o suvremenim rješenjima u borbi protiv urbanih poplava. To strateško promišljanje je rezultiralo projektom STREAM i nabavom opreme za operativne snage civilne zaštite – radio-komunikacijskim sustavom, teretnim vozilom te vatrogasnom opremom. Ukupna vrijednost opreme nabavljene kroz projekt STREAM iznosi preko 323 tisuće eura.“, kazala je ravnateljica Dujmović Vuković i dodala: „Ponosni smo na projekt STREAM i ostvarene rezultate jer su naši novoizgrađeni kišni vrtovi, dva u Zadru i jedan u Biogradu n/M, među prvima u Hrvatskoj. Uz to, se zahvaljujući sredstvima osiguranima kroz projekt STREAM rade projektna rješenja za tri nova kišna vrta u našoj županiji.“.

Ravnateljica Dujmović Vuković, zapovjednik Jović i predsjednik Šoša potpisali su Ugovor o primopredaji opreme nabavljene u sklopu projekta STREAM. Funkcionalnost opreme predstavljena je kroz pokaznu vježbu.

Kroz projekt su nabavljeni radio-komunikacijski sustav, teretno vozilo i vatrogasna oprema. Radio-komunikacijski sustav je nabavljen kako bi članovi operativnih snaga mogli jednostavnije i lakše komunicirati na nepristupačnim područjima. Na četiri lokacije u Zadarskoj županiji postavljeni su repetitori – brdu Križ, na otoku Pašmanu (Jakovljev vrh), na otoku Pagu (vrh Kršina) te Bruvnu. Uz to je nabavljeno i 60 radio stanica. Novo teretno vozilo olakšava izlazak na intervenciju te prijevoz opreme za ispumpavanje vode u slučaju katastrofe. Uz to je Vatrogasna zajednica Zadarske županije bogatija za 60 potopnih pumpi, 40 pumpi za vodu, 200 vatrogasnih cijevi, 2  hidrauličnih škara na baterijski pogon te 4 generatora struje, ali i 60 pari čizama i 30 kabanica. 

Više informacija o radio-komunikacijskom sustavu dao je Dario Hofman iz tvrtke KOMTEH d.o.o., dok je o funkcionalnosti same opreme govorio Zoran Delaš iz tvrtke LUVETI d.o.o.

Projektne aktivnosti i rezultate predstavila je voditeljica projekta iz Agencije ZADRA NOVA Mia Perica.

Opći cilj projekta je poboljšanje monitoringa rizika i povećanje upravljačkih mogućnosti stožera za zaštitu i spašavanje kako bi mogli pravovremeno reagirati na katastrofe uzrokovane poplavama. Specifični ciljevi projekta su unaprjeđenje znanja o poplavama, osnaživanje kapaciteta hitnih službi, poboljšanje sustava ranog upozorenja i komunikacijskog sustava.

Agencija ZADRA NOVA vodeći je partner u projektu STREAM koji se financira u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. U projektu sudjeluje ukupno 21 institucija, devet s hrvatske i 12 s talijanske strane Jadranskog mora. Projekt je s provedbom započeo 1. travnja 2020. i trajat će do 30. lipnja 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 9,4 milijuna eura, a od toga udio Agencije ZADRA NOVA iznosi 1,1 milijuna eura.

Poslijednja izmjena dana 21.06.2023