09:46:47 | 26.05.2020

Kreće obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru EU sredstvima

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković u pratnji ministra za regionalni razvoj i fondove EU Marka Pavića i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića te ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislava Petrica uručio je u ponedjeljak 25. svibnja 2020. godine u Zadru ugovore za EU projekte vrijedne 135 milijuna kuna. Radi se o dodjeli bespovratnih sredstava za četiri razvojna projekta Urbanog područja Zadar u sklopu ITU mehanizma iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Bespovratna EU sredstva odobrena su zadarskom Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju za projekt Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru. Ugovore je preuzeo ravnatelj Centra, Mladen Pešić.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru se tijekom 2019. prijavio na poziv na dostavu projektnih prijedloga „Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadar“, u okviru Prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Svrha projekta je obnova i valorizacija kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru s ciljem povećanja broja novozaposlenih u turističkom sektoru te porastom očekivanog broja posjetitelja kulturne baštine. Projektom će se osigurati obnova postojećih i izgradnja novih prostora Međunarodnog centra za podvodnu  arheologiju u Zadru, opremanje istih te njihova prilagodba novim sadržajima s primarnom svrhom unaprjeđenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta kao i implementacija ostalih potrebnih aktivnosti na projektu. Provedbom projekta doprinijet će se održivom turističkom i gospodarskom razvoju kroz valorizaciju kulturne baštine.

Ukupna vrijednost  projekta je 29.985.487,36 kuna, od čega su bespovratna sredstva odobrena u iznosu od 25.487.664,25 kuna, dok će udio sufinanciranja Ministarstva kulture od 15% iznositi 4.497.823,11 kuna. Rok za izvođenje svih projektnih aktivnosti je 32 mjeseca od potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Priprema projekta obnove kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru traje od 2014. godine, od kada su Ministarstvo kulture, UNESCO i grad Zadar uložili gotovo 2,5 milijuna kuna u izradu projektne dokumentacije i arheološka istraživanja unutar ovog kompleksa.

Kompletna projektna dokumentacija izrađena je u projektantskom uredu Forvm d.o.o. od strane arhitekta Ante Uglešića.

Projektnu prijavu je u suradnji s Centrom pripremila i prijavila Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Tim stručnjaka iz Agencije biti će uključen tijekom čitavog perioda trajanja projekta te će svojim iskustvom i znanjem pridonijeti kvalitetnoj provedbi projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućava projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije te usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnera.

Partner na projektu je Turistička zajednica grada Zadar koja će aktivno sudjelovati na promidžbi i vidljivosti projekta.

Uz to, Grad Zadar dobio je europska sredstva za projekt Izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno - faza I i za projekt Razvoja i implementacije inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcije prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru, a ugovore za navedene projekte preuzeo je gradonačelnik Branko Dukić.

Bespovratna sredstva EU dobilo je i Sveučilište u Zadru za projekt obnove stare Tehničke škole pod nazivom Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće, a ugovor je preuzela rektorica sveučilišta, prof. dr. sc. Dijana Vican.

 

Poslijednja izmjena dana 26.05.2020
Označeno u