15:36:09 | 18.02.2014

Poduzetnički impuls 2014. – radionica održana u Zagrebu

U Zagrebu je u ponedjeljak u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta održana prva radionica na kojoj je predstavljen program poticanja poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls 2014. Do kraja veljače Poduzetnički impuls 2014. bit će predstavljen u svim županijskim središtima.| Poduzetnički impuls 2014.

Otvarajući prvu radionicu ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras podsjetio je da MINPO treću godinu za redom realizira program poticanja poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls i da pritom svake godine raste iznos poticajnih sredstava kojima se subvencioniraju projekti malih i srednjih poduzetnika te obrtnika. „Nakon prošlogodišnjih 700 milijuna kuna poticaja u ovoj smo godini poticajna sredstva povećali na 1,2 milijarde kuna“, rekao je ministar Maras. Veliki dio sredstava za ovogodišnji rast poticaja je iz Europske unije, oko 260 milijuna kuna, pojasnio je Maras, dodavši da „Hrvatska do sada nije bila izdašna u subvencioniranju poduzetništva, ali sljedećih godina bit će ih sve više i više“.

Do kraja godine MINPO će raspisati još jedan natječaj za 1,7 milijardi kuna poticaja iz Strukturnih fondova EU, nastavio je ministar Maras. Kako, međutim, ima dosta prigovora da se iz fondova EU odobravaju poticaji za velike poduzetničke projekte čija je najmanja vrijednost milijun eura na natječaju koji je u okviru Poduzetničkog impulsa sada raspisan poticaji su namijenjeni projektima do 1,4 milijuna kuna vrijednosti. Poduzetnici će svoje zahtjeve moći početi podnositi od 31. Ožujka kako bi mogli kvalitetno pripremiti svoje projekte, poručio je ministar Maras.
Ministar Gordan Maras osvrnuo se i na aktualnu polemiku oko toga je li Vlada poboljšala uvjete za poduzetništvu u Hrvatskoj, odnosno na najavu osnivača HG Spota Hrvoja Prpića da će otići iz Hrvatske zbog loših uvjeta poslovanja. Pritom je pozvao gospodina Prpića da ostane u Hrvatskoj jer su pravila poslovanja ovdje slična onima koja vladaju u ostalim članicama Europske unije, a i kontrola zakonitosti poslovanja zbog kojih je gospodin Prpić najavio odlazak iz Hrvatske također je sukladna EU pravilima.’MINPO i Vlada pripremili su čitav niz bespovratnih potpora i drugih poticaja za malo i srednje poduzetništvo kako bi stimulirali poduzetnike da investiraju i otvaraju nova radna mjesta, ali i kako bi poduzetnike uvjerili da Vlada i resorna ministarstva sve čine da stvore povoljnije uvjete za poduzetništvo u Hrvatskoj’, zaključio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019