15:24:06 | 16.02.2015

Poduzetnicima na raspolaganju 5 milijuna kuna za najpovoljnije mikro kredite na tržištu

Na sjednici održanoj u srijedu, Vlada RH usvojila je novi program mikrokreditiranja za poduzetnike i obrtnike koji provodi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Kroz ovaj Kreditni program poduzetnicima je omogućeno financiranje osnovnih sredstava od minimalno 60% iznosa kredita pri čemu će se podržati nabava strojeva i opreme, alata i uređaja, kupnja ili adaptacija zemljišta i poslovnih objekata kao i razvoj softverskih, IT rješenja i ostale nematerijalne imovine. Također, osigurat će se i financiranje obrtnih sredstava do maksimalno 40% iznosa kredita. Najniži iznos kredita je 10 tisuća, najviši 120 tisuća kuna, a fiksna kamatna stopa 0,99 posto godišnje. Rok otplate kredita je do 5 godina uključujući poček od 6 mjeseci“, objasnio je ministar Maras. “Novi kreditni program našim poduzetnicima i obrtnicima nudi lakši pristup financiranju po najpovoljnijoj kamatnoj stopi na tržištu čime se olakšava samozapošljavanja i rast osnovanih mikro i malih poduzeća”, kazao je ministar poduzetništva i obrta prilikom predstavljanja novog programa nazvanog “Mikrokreditiranje – prvi korak u poduzetništvo”.

Za kredite poduzetnika osigurano je pet milijuna kuna iz državnog proračuna i to za poduzetnike i obrtnike koji posluju do 24 mjeseca te zadovoljavaju uvjete definicije subjekata malog gospodarstva.

Ovo je treća godina provedbe mikro-kreditiranja poduzetnika koje je započelo kao pilot projekt 2013. Prilikom predstavljanja novog programa Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a podsjetio je kako je u protekle dvije godine kroz taj projekt njegova Agencija pomogla oko 80 poduzetnika koji na vrijeme plaćaju svoje obaveze. Svrha ovog Kreditnog programa je potaknuti poduzetničku aktivnost, osigurati nova radna mjesta te pokrenuti samozapošljavanje.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019