15:23:43 | 27.02.2015

JAVNI POZIV „JAMSTVENI FOND ZA PRERAĐIVAČKU INDUSTRIJU I INOVACIJE U PRERAĐIVAČKOJ INDUSTRIJI ZA 2014. GODINU“

POVJERENSTVO ZA JAMSTVA ZA PRERAĐIVAČKU
INDUSTRIJU I INOVACIJE U PRERAĐIVAČKOJ INDUSTRIJI
ZA 2014. GODINU
KLASA: 403-03/14-01/2
UR.BROJ: 2198-1-95/02-15-11

Zadar, 27. veljače 2015. godine

JAVNI POZIV

za iskaz interesa za dodjelu jamstva na poduzetničke kredite u sklopu programa

„JAMSTVENOG FONDA ZA PRERAĐIVAČKU INDUSTRIJU I INOVACIJE U PRERAĐIVAČKOJ INDUSTRIJI ZA 2014. GODINU“

1) KORISNICI JAMSTVA

Korisnici jamstava mogu biti gospodarski subjekti – mali i srednji poduzetnici i obrti, čija je pretežita djelatnost definirana djelatnostima proizvodnje u područjima navedenim u članku 1. Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu izdavanja jamstava za dobivanje gospodarskih kredita i načinu korištenja kredita temeljem Programa Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2014. godinu za Zadarsku županiju, koji su registrirani u RH, u većinskom su privatnom vlasništvu i imaju ekonomski opravdano ulaganje dokazano Poslovnim planom ili Investicijskom studijom, i koji ulažu na području Zadarske županije.

2) IZNOS I NAMJENA SREDSTAVA

Jamstvo pokriva najviše 75% iznosa neotplaćene glavnice kredita odnosno maksimalno 1.500.000,00 kuna po jednom poduzetniku, za kredite s rokom otplate najduže 10 godina, bez obzira radi li se o već postojećem poduzetniku ili poduzetniku početniku.

Početnikom se smatra poduzetnik čije poslovanje ne traje duže od 2 godine.

Jamstva se koriste za sljedeće namjene:
1. za financiranje ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu koja su nastala kao rezultat inovacije u omjeru 70% (materijalne imovine) i 30% (nematerijalne imovine),
2. za financiranje ulaganja u modernizaciju tehnološkog procesa,
3. za obrtna sredstva vezana za provedbe modernizacije tehnološkog procesa do maksimalno 500.000,00 kn.

3) UVJETI ODOBRENJA JAMSTVA

Jamstvo iz Jamstvene sheme moguće je odobriti samo onom poduzetniku koji ispunjava uvjete za odobrenje poduzetničkog kredita, a nema dovoljno vlastitih instrumenata osiguranja za povrat traženog poduzetničkog kredita, pa odobrenje kredita takvom poduzetniku ne bi bilo moguće bez potpore iz ove Jamstvene sheme.

Da bi se rizik ne naplate jamstva smanjio na najmanju moguću mjeru, jamstva će se odobravati poduzetnicima kojima „kreditna kvaliteta“ u tablici prikazanoj u poglavlju 3.3 Obavijesti Komisije o primjeni članka 87. i 88. Ugovora o Europskoj zajednici u području državnih potpora u obliku jamstva (52008XC0620(02), SL C 155, 20.06.2008.) i Ispravku Obavijesti Komisije o primjeni čl. 87. i 88. Ugovora o Europskoj zajednici u području državnih potpora u obliku jamstva (52008XC0620(02)R(01), SL C 244, 25.09.2008.) nije niža od razine „dovoljna sposobnost plaćanja“.

Godišnji iznos naknade koju plaća poduzetnik/ korisnik jamstva na 75% neotplaćene glavnice kredita iznosi 1,32% i odnosi se na:
• naknadu za korištenje jamstva u iznosu od 0,8%. Naknada se primjenjuje na stvarni iznos jam-stva, a korisnik jamstva plaća naknadu jednom godišnje, pri izdavanju jamstva, te početkom svake godine trajanja jamstva,
• naknadu za godišnji administrativni trošak u iznosu od 0,2%,
• jednogodišnju premiju rizika za prikladan iznos kapitala (godišnji troškovi kapitala) u iznosu od 0,32%.

Po odobrenju zahtjeva za jamstvo poduzetnik mora dostaviti potpornoj instituciji instrument osiguranja za izdano jamstvo, što je zadužnica u visini iznosa jamstva uvećanu za 10%, ovjerena kod javnog bilježnika.

4) POSLOVNE BANKE

Krediti za koje je moguće podnijeti zahtjev za jamstvo mogu se realizirati kod poslovnih banaka koje su prihvatile Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu izdavanja jamstava za dobivanje gospodarskih kredita i načinu korištenja kredita temeljem Programa Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2014. godinu za Zadarsku županiju. To su: Veneto Banka d.d., Sberbank d.d. i OTP banka Hrvatska d.d.

5) POSTUPAK ODOBRAVANJA I IZDAVANJA JAMSTVA

Ako tijekom postupka odobrenja poduzetničkog kredita banka utvrdi da poduzetnik ispunjava uvjete za odobrenje kredita, ali da raspolaže s nedovoljnim instrumentima osiguranja tražbine po kreditu, upućuje poduzetnika na pokretanje postupka za odobrenje jamstva iz Jamstvenog fonda. Zahtjev za odobrenje jamstva podnosi poduzetnik – tražitelj kredita skupa s propisanom dokumentacijom.

O odobrenju zahtjeva za izdavanjem jamstva odlučuje tročlano Povjerenstvo za odlučivanje o izdavanju jamstva Programa Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj

industriji za 2014. godinu Zadarske županije. Odluke se donose na sjednicama Povjerenstva većinom glasova svih nazočnih članova Povjerenstva. Konačnu ocjenu o dodjeli kredita uz odobrenu garanciju iz Jamstvenog fonda donosi poslovna banka kod koje je kredit zatražen. Ne postoji zakonsko pravo na izdavanje jamstva.

Svi koraci u postupku odobravanja i izdavanja jamstva definirani su Pravilnikom o uvjetima, kriterijima i načinu izdavanja jamstava za dobivanje gospodarskih kredita i načinu korištenja kredita temeljem Programa Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2014. godinu za Zadarsku županiju.

6) ZAHTJEV ZA IZDAVANJEM JAMSTVA

Zahtjev za izdavanjem jamstva podnosi se na propisanom obrascu koji se nalazi u prilogu ovog Poziva. Uz zahtjev se prilaže obvezna dokumentacija utvrđena člankom 7. Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu izdavanja jamstava za dobivanje gospodarskih kredita i načinu korištenja kredita temeljem Programa Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2014. godinu za Zadarsku županiju. Zahtjev sa obveznom dokumentacijom dostavlja se u jednom primjerku u pisanom obliku putem pošte ili osobno na adresu: Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Grgura Budislavića 99, 23000 Zadar.

7) TRAJANJE JAVNOG POZIVA

Javni poziv otvoren je od 27. veljače 2015. godine do iskorištenja sredstava.

8) DODATNE INFORMACIJE

Sve dodatne informacije mogu se doznati putem:
• internetske stranice: www.zadra.hr
• telefona: 023 492-880
• e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

PRILOZI:

1. Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu izdavanja jamstava za dobivanje gospodarskih kredita i načinu korištenja kredita temeljem Programa Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i ino-vacije u prerađivačkoj industriji za 2014. godinu
2. Program jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za
2014.godinu

3. Obrazac zahtjeva za izdavanjem jamstva

PREDSJEDNICA POVJERENSTVA

Sanja Peričić, dipl.oec.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019