15:18:44 | 06.11.2015

Predstavnik ZADRE NOVE na završnoj konferenciji EU-FIN projekta u Sirakuzi

Talijanski grad Sirakuza bila je domaćin četvrte, ujedno i završne konferencije projekta EU-FIN pod temom „ Uloga EU-FIN mreže u okviru Zajedničke Ribarske Politike (CFP)“ 26-28 listopada 2015. Jedinstveni ambijent zaštićenog morskog područja Plemmirio u blizini dvorca Maniace bio je idealna kulisa za 22 međunarodna predstavnika partnerskih organizacija iz Španjolske, Portugala, Grčke, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Srbije, Cipra, Italije i Hrvatske koju je predstavljala zamjenica ravnateljice Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE, gđa. Marica Babić.

Projektni partneri potpisali su Memorandum o razumijevanju čime je definiran konačni izgled „International Fishing Association“ udruge te Sporazum o utemeljenju udruge „For a common path of development of coastal cities“ sa sjedištem u Italiji. Bogati sadržaj konferencije upotpunile su edukacije dvaju razreda Tehničke škole o Potporama mobilnosti i samozapošljavanja mladih, rasprava o načinu predstavljanja projekta o zaštićenim morskim područjima na programu Mediteran te konstruktivna diskusija o razvoju obalnog područja sa participacijom lokalnog stanovništva. Konferencija je zaključena posjetom regiji Kalabrija gdje se prisustvovalo sastanku sa ribarima u Soveratu te raspravljalo o EGCT-u (Europskoj grupi za međunarodnu suradnju) u gradiću Borgiji.

Projekt „EU-FIN, European Union Fishing Network“ čiji je partner Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA okupio je 19 partnera iz Italije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Grčke, Cipra, Španjolske i Portugala. Nositelj projekta je Istituto Zooprofilattico Sperimentale della Sicilia „A.Mirri“ a projekt je financiran iz programa „Europa za građane“ unutar prioritetne osi 2 naziva „Demokratski angažman i građanska participacija – Mjera mreže gradova“. Ovaj 90.000 eura vrijedan projekt u fokus stavlja ideju održivog ribarenja te za cilj ima kultivirati percepciju građana o Zajedničkoj ribarskoj politici, poticati njihovo sudjelovanje u donošenju odluka vezanih za sektor ribarstva. Projektom se nastoji stvoriti mrežu europskih gradova bogate ribarske tradicije kroz koju bi se promovirala važnost Europske unije te važnost integracije u ribarstvu na europskoj razini.

Prethodne konferencije održane su u Ravenni (9.-11. veljače 2015.) sa temom usporedbe talijanskog i mediteranskog okvira ribarstva sa Zajedničkom ribarskom politikom Europske unije, Deniji (6.-8. svibnja 2015.) sa naglaskom na održivom ribarstvu i zajedničkog razvoja priobalnih gradova te Espinhu (9.-11. rujna 2015.) tematike zanatskog ribolova, „plavog gospodarstva“ i stvaranju Europske skupine za teritorijalnu suradnju. Detaljnije o projektu, aktivnostima i konferencijama možete saznati klikom na slijedeću poveznicu.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019