15:18:10 | 18.11.2015

ZADRA NOVA provela još jedan ciklus edukacija o načinima povlačenja europskog novca

U Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRI NOVOJ i ove je godine održan ciklus od deset edukacija o mogućnostima i načinima „povlačenja“ sredstava iz europskih fondova.

Održane edukacije financirane su kroz provedbu programa „Jačanje ljudskih potencijala na lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini za učinkovitu pripremu i korištenje fondova Europske unije“ kojeg provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Riječ je o programu sufinanciranom sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ravnateljica ZADRE NOVE, Sanja Peričić ponosno ističe kako je kroz ove edukacije tijekom godina prošao značajan broj od nekoliko stotina osoba zaposlenih u javnom, civilnom i privatnom sektoru.

„Smatramo da smo stvorili kvalitetan ljudski kapital na području Zadarske županije koji je spreman uložiti svoja novostečena znanja i vještine u daljnji razvoj naše Županije“ – dodaje Peričić.

A broj, odnosno zainteresiranost polaznika najbolji su pokazatelj značaja ovih edukacija. Naime, iako su edukacije bile namijenjene jedinicama lokalne uprave i samouprave interes je bio puno širi. U dvorani za sastanke ZADRE NOVE kroz proteklih mjesec i pol tražila se stolica više. Uz odobrenje Minstarstva, a u skladu sa svojim mogućnostima ZADRA NOVA je održala niz od deset edukacija kroz posljednjih mjesec i pol dana, za djelatnike različitih udruga, ustanova, odjela, tvrtki, ali i fizičkih osoba.

Upravo bi osnaženi ljudski kapital trebao osigurati veću iskoristivost novca kako iz europskih tako i iz nacionalnih fondova što je svakako zajednički cilj svih dionika regionalnog razvoja.

Edukacije su održali djelatnici ZADRE NOVE te konzultanti iz privatnog sektora. Radi se o stručnjacima sa višegodišnjim iskustvom na području pripreme i provedbe europskih projekata. U prilog tome govore izuzetno visoke ocjene dobivene od samih polaznika edukacija.

Ovim edukacijama polaznici su stekli znanja i vještine upravljanja projektom, kao i mogućnostima financiranja iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te strateškim planiranjem kao osnovicom za pripremu projekata. Važno je spomenuti i edukaciju o informiranju i komunikaciji s javnostima u kontekstu korištenja EU fondova obzirom da je vidljivost projekta vrlo važan segment u provedbi svakog EU projekta.

Osim toga polaznici su upotpunili znanja sa najnovijim informacijama vezanim za državne potpore, studije izvedivosti, javnu nabavu te primjenu modela ugovora FIDIC u Hrvatskoj.

Iz ZADRE NOVE zaključuju kako sa osnaženim ljudskim kapitalom rezultati sigurno neće izostati.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019