15:17:53 | 24.11.2015

Održana konferencija na temu: “Mogućnosti i izazovi hrvatskih poduzetnika na zajedničkom tržištu” na kojoj je sudjelovala i ZADRA NOVA

U utorak  24. studenog 2015., sa početkom u 10 sati, u prostorijama COIN – COWORKING Industries održana je konferencija na temu: „Mogućnosti i izazovi hrvatskih poduzetnika na zajedničkom tržištu“. Konferenciju su organizirali Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Informacijski centar  Europe Direct Zadar s partnerima: trima razvojnim agencijama Zadarske županije (ZADROM NOVOM, AGRRA-om i INOVAcijom) i zadarskim uredom Hrvatske gospodarske komore.

Obzirom da mala i srednja poduzeća čine okosnicu europskog gospodarstva i predstavljaju 99% svih poduzeća u EU, prepoznata je važnost o informiranju javnosti o mogućnostima hrvatskih poduzetnika na zajedničkom tržištu.

Konferencija je za cilj imala kroz dijalog lokalnoj zajednici, poduzetnicima i svim zainteresiranim dionicima predstaviti politike i mjere koje Europska komisija provodi u cilju poticanja malih i srednjih poduzetnika. Uz to predstavljeni su fondovi i programi koji su dostupni za male i srednje poduzetnike.

Prisutne su u uvodnom govoru pozdravili gospodin Davor Lonić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese i gospodin Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Potom je uslijedila panel diskusija na temu „Financiranje projektnih ideja poduzetnika putem EU fondova i programa kao način za što bolje pozicioniranje na zajedničkom europskom tržištu” na kojoj su sudjelovali ravnatelji svih triju razvojnih agencija Zadarske županije, predstavnik zadarskog ureda Hrvatske gospodarske komore te predstavnik glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i MSP Europske komisije.

Ravnateljica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije gospođa Vedrana Kevrić, istaknula je kako ta Agencija ima za cilj, zajedno sa Zadarskom županijom, stvoriti pogodnu gospodarsku klimu za razvoj gospodarstva na ovom području, a trenutno pripremaju projekte za izgradnju Centara kompetencija.

Gospođa Sanja Peričić iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE istaknula je kako unatoč postojećim mogućnostima financiranja MSP-a, sredstva ostaju neiskorištena zbog toga što naši gospodarstvenici ne udovoljavaju strogo zadanim kriterijima te je zadaća ZADRE NOVE da kroz poticajne mjere dotupne na lokalnoj razini osigura poduzetnicima prevladavanje postojećih poteškoća kako bi ih doveli u položaj da budu prihvatljivi za apliciranje i apsorpciju EU sredstava. Gospođa Peričić posebno je istaknula kako treba jačati poduzetnički duh jer se poduzetnike koji ne uspiju iz prvog pokušaja realizirati svoju ideju smatra gubitnicima, dok je na Zapadu normalno pokušavati i dalje dok se ne uspije izrealizirati ideja.

Upravo s tom izjavom složio se i gospodin Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te izrazio nadu kako će u budućnosti poduzetnici podršku moći dobiti i od Europske investicijske banke odnedavno otvorene i u Zagrebu.

U posljednjih su pet godina, mala i srednja poduzeća stvorila oko 85% novih radnih mjesta i osigurala dvije trećine od ukupnog broja zaposlenih u privatnom sektoru u EU. Europska komisija smatra mala i srednja poduzeća i poduzetništvo ključem za osiguranje gospodarskog rasta, inovacija, otvaranje novih radnih mjesta i socijalnu integraciju u EU. Ulaskom Republike Hrvatske u EU, malom i srednjem poduzetništvu u Hrvatskoj otvorene su nove mogućnosti za suradnju, financiranje projekata, specijalizaciju te povećanje  konkurentnosti na zajedničkom tržištu.

Gospođa Ana Cvitković iz ZADRE NOVE održala je predavanje na temu: „Mogućnosti financiranja za MSP iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ te dala primjer dobre prakse tvrtke Marex – elektrostroj d.o.o kojoj je ZADRA NOVA pomogla u pripremi projekta kojim su dobili 128.485.30 €. Gospođa Tatjana Beneti iz Marex – elektrostroja nadovezala se na predavanje i zahvalila ZADRI NOVOJ na pomoći.

Konferenciju su zatvorili gospođa Katarina Colić iz INOVAcije predstavivši  programa Provjere inovativnog koncepta – PoC i gospodin Nino Sorić iz AGRRA-e predstavljanjem mjere iz Programa ruralnog razvoja za MSP.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019