16:14:29 | 10.07.2016

Usvojena Strategija razvoja urbanog područja Zadar do 2020.

Dana 8.srpnja  2016.  s početkom u 10 sati u Velikoj vijećnici Grada Zadra  održan je četvrti,  ujedno i posljednji sastanak  Partnerskog vijeća Grada Zadra za izradu Strategije urbanog područja Zadar  do 2020. (SRUP).  Sjednicu su vodili pročelnik UO  za Europske projekte, gospodin Šime Erlić,  ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE , gospođa Sanja Peričić, njena zamjenica gospođa Marica Babić te gospođa Ivana Katurić,  direktorica tvrtke Urbanex.

Po usvojenom dnevnom redu   g. Šime Erlić  osvrnuo se na cijeli dosadašnji proces izrade SRUP-a  te se u ime Grada kao nositelja aplikacije, zahvalio svima članovima Partnerskog vijeća, voditeljima izrade procesa Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRI NOVOJ i tvrtci Urbanex.  staknuo je da je situacija kod  urbanog područja grada Zadra u odnosu na ostale gradove (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Slavonski Brod) bila  konstruktivana, pozitivna i afirmativna te da prvi put posjedujemo dokument koji decentralizira ovlasti središnje države na gradove, po naputku i regulativi Europske Unije.

Gđa. Sanja Peričić se također osvrnila na dugotrajni proces izrade Strategije u kojem su svi sudjelovali i dali maksimum od sebe kroz niz radionica i  fokus grupa. Naglasila je da svi strateški dokumenti moraju biti usklađeni  tako da je Strategija razvoja Urbanog područja Grada Zadra usklađena s Županijskom razvojnom strategijom koja je također u završnici izrade.

Marica Babić je podsjetila prisutne na kronologiju izrade Strategije tj. prikaz provedenih aktivnosti kroz koje je osnovano temeljno tijelo, Partnersko vijeće za izradu Strategije , odrađene su 3. Sjednice Partnerskog vijeća Grada Zadra, te današnja četvrta, na kojoj prihvaćamo nacrt Strategije te prijedlog doprinosa ITU mehanizma. Nadalje su utvrđene 54 člana Partnerskog vijeća, ex ante evaluator (Sveučilište u Zadru), osnovane su radne skupine, 13 fokus grupa te je napravljena analiza sa 36 pitanja  za gradonačelnike i načelnike jedinica lokalne samouprave. Zatim je utvrđen temeljni strateški okvir sa ciljevima, prioritetima i mjerama te prijedlog doprinosa ITU mehanizma provedbe Strategije razvoja Urbanog područja.

Jednoglasno je usvojena Strategija urbanog područja Grada Zadra do 2020. te prijedlog ITU mehanizma izrade Strategije urbanog područja Zadar.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019