14:59:00 | 15.01.2024

Javni poziv „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj – faza 2“

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je Javni poziv „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj – faza 2“  planiran kao izravna dodjela Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Svrha ovog Poziva je uspostava pet veteranskih centara kako bi se adresirale potrebe hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te članova njihovih obitelji i drugih ranjivih skupina.

Cilj Poziva je izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija, obnova i prilagodba i opremanje infrastrukture koja će se koristiti za pružanje socijalnih i ne-rezidencijalnih usluga, uključujući pružanje psihosocijalne pomoći, osnaživanja zdravlja, pomoći u svakodnevnim aktivnostima, obrazovanja, promotivnih aktivnosti, obuke pružatelja usluga i svih ostalih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja Domovinskog rata i drugih ranjivih skupina (civilni i drugi stradalnici Domovinskog rata, članovi njihovih obitelji, žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, osobe koje su pretrpjele ratne traume ili njegove posljedice i dr. kategorije korisnika definirane zakonom i posebnim propisima i skupine sa sličnim potrebama) među kojima su osobe izložene visokom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, osobe s invaliditetom, nezaposleni, osobe koje žive ispod granice siromaštva, teško bolesne osobe, djeca bez roditeljske skrbi, samohrane osobe i starije osobe itd.

Poziv na dostavu projektnog prijedloga upućuje se unaprijed određenom prijavitelju – Ministarstvu hrvatskih branitelja koji je odabran na temelju sljedećeg kriterija:

  • Osnivanje veteranskih centara predviđeno je Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Osnivač veteranskih centara je Republika Hrvatska, a u ime osnivača, osnivačka prava obavlja Ministarstvo hrvatskih branitelja

Projekt se provodi na području Republike Hrvatske, u 5 županija:

  • iz Regije 1 Krapinsko-zagorska županija
  • iz Regije 2 Ličko-senjska županija
  • iz Regije 3 Virovitičko-podravska županija
  • iz Regije 4 Osječko-baranjska županija i
  • iz Regije 5 Zadarska županija.

Rok za dostavu projektnog prijedloga počinje danom objave a završava 30. kolovoza 2024. godine u 00:00 sati.

Detalji poziva dostupni su na poveznici.

Poslijednja izmjena dana 15.01.2024