09:30:22 | 29.06.2023

Javni poziv za neposredno su/financiranje uklanjanja otpada odbačenog u okoliš (tzv. „divlja odlagališta“)

Svrha Javnog poziva je uklanjanje otpada odbačenog u okoliš za što se dodjeljuju bespovratna sredstva pomoći jedinicama lokalne samouprave za su/financiranje troškova.

Predmet Poziva za neposredno sufinanciranje uklanjanja otpada odbačenog u okoliš (tzv. „divlja odlagališta“) je potpora mjeri sanacije lokacija onečišćenih otpadom odbačenim u okoliš.

Pravo na korištenje sredstava Fonda sukladno ovom Javnom pozivu mogu ostvariti jedinice lokalne samouprave i javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima prirode.

    1. Za projekte uklanjanja otpada odbačenog u okoliš
  • do 100% opravdanih troškova ukupne vrijednosti ulaganja ukoliko se radi o programima, projektima i sličnim aktivnostima od posebne važnosti za zaštitu okoliša i prirode, energetsku učinkovitost te obnovljive izvore energije u Republici Hrvatskoj.  Prijavitelj odnosno isključivo jedinice lokalne samouprave mogu iz Fonda po ovom pozivu ostvariti sredstva u iznosu do 200.000,00 EURA po prijavi, ako se lokacija „divljeg odlagališta“ nalazi na području naseljenom pripadnicima romske manjine, odnosno njegovoj blizini;
  • do 80% opravdanih troškova ukupne vrijednosti ulaganja, ukoliko se radi o projektima koji se provode, odnosno korisnicima koji se nalaze na području posebne državne skrbi Republike Hrvatske;
  • do 60% opravdanih troškova ukupne vrijednosti ulaganja, ukoliko se radi o projektima koji se provode, odnosno korisnicima koji se nalaze na području druge skupine otoka, odnosno na području određenom kao brdsko-planinsko područje;
  • do 40% opravdanih troškova ukupne vrijednosti ulaganja, ukoliko se radi o projektima koji se provode, odnosno korisnicima koji se nalaze na ostalim područjima Republike Hrvatske.

Ostali prijavitelji mogu ostvariti sredstva Fonda po ovom Javnom pozivu najviše do 110.000,00 EURA.

    1. Za projekte uklanjanja otpada odbačenog u speleološke objekte

Fond će dodijeliti sredstva pomoći javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima prirode koje su nadležne za upravljanje speleološkim objektima u udjelu do 80% opravdanih troškova ukupne vrijednosti ulaganja, ukoliko se radi o projektima koji se provode u svrhu zaštite, održavanja, očuvanja i upravljanja zaštićenim dijelovima prirode.

Prijavitelji mogu ostvariti sredstva Fonda po ovom Javnom pozivu u iznosu od 80% opravdanih troškova ukupne vrijednosti ulaganja, odnosno najviše do 110.000,00 EURA.

Detaljnije doznajte ovdje