14:06:20 | 05.06.2024

ZADRA NOVA dobila nagradu Europskog udruženja razvojnih agencija

Rad Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA prepoznat je i na europskoj razini, te je Agencija dobitnica ovogodišnje EURADA nagrade.

Od 2015. Europsko udruženje razvojnih agencija EURADA dodjeljuje EURADA nagradu razvojnim agencijama koje svoj rad temelje na inovativnim praksama s ciljem poticanja regionalnog razvoja.

Ravnateljici Agencije, Marini Dujmović Vuković, nagrada je svečano uručena u Bruxellesu u sklopu konferencije AGORADA.

„Svake godine EURADA nagradu dodjeljuje u više kategorija, mi smo našu dobili u kategoriji Prilagodba i ublažavanje klimatskih promjena, jer je prepoznat naš rad na uvođenju inovativnih rješenja s ciljem smanjenja posljedica klimatskih promjena. Zahvaljujući EU sredstvima, nabavljali smo opremu za žurne službe kako bi se podigla spremnost odgovora na klimatske promjene i osigurala spremnost za reagiranje kod različitih vrsta ugroza za okoliš,  izgradili prve kišne vrtove u Zadarskoj županiji, izrađena je projektna dokumentacija za nove kišne vrtove.“ – pojasnila je ravnateljica Dujmović Vuković, te dodala – „Dobivena nagrada nas veseli i jako smo na nju ponosni. Ona je potvrda i priznanje našeg rada koji je prepoznat i na EU razini. To nam je ujedno poticaj za daljnji rad, da kroz inovativna rješenja radimo na održivom i učinkovitom regionalnom razvoju.“

Okupljenim sudionicima konferencije AGORADA, kojima su uz predstavnike razvojnih agencija, nazočili i predstavnici EU institucija, ravnateljica Dujmović Vuković je predstavila Zadarsku županiju, rad Agencije ZADRA NOVA i ostvarene rezultate.

Glavni cilj EURADA nagrada je prepoznati i istaknuti nove inovativne projekte koje implementiraju razvojne agencije kako bi koristile svim europskim praktičarima regionalnog razvoja. Nagradu mogu dobiti agencije čija prijava dobije najbolje ocjene, bez obzira jesu li članice udruženja ili ne. U ovogodišnjem žiriju bili su predstavnici Europskog odbora regija (CoR); Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije (JRC); Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD); te predstavnika Tajništva EURADA-e.

EURADA je osnovana 1992. godine. Udruga olakšava suradnju među praktičarima regionalnog ekonomskog razvoja, nudeći prostor za umrežavanje, planiranje zajedničkih EU projekata, suradnju, zagovaranje i sudjelovanje na europskoj razini. Stoga EURADA služi kao međunarodna dobro uspostavljena ustanova za međusobno povezivanje razvojnih agencija, s Europom i s mogućnostima koje Europa nudi. Agencija ZADRA NOVA članica je udruženja od siječnja 2021. godine.

Poslijednja izmjena dana 17.06.2024