13:27:43 | 28.12.2023

NA DANIMA REGIONALNOGA RAZVOJA: Ministar Erlić ravnateljici Dujmović Vuković uručio Sporazum za novu „tehničku“ pomoć

Na konferenciji „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ održanoj od 7. do 9. prosinca 2023. godine, ravnateljici Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Marini Dujmović Vuković, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU, Šime Erlić uručio je Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u provedbi aktivnosti  jačanja kapaciteta na regionalnoj i lokalnoj razini za korištenje sredstava EU fondova. Ovim Sporazumom osiguran je nastavak pružanja tehničke pomoći Agencije ZADRA NOVA javnim tijelima na području Zadarske županije.

Sporazumom je Agenciji ZADRA NOVA za dvogodišnje razdoblje, od siječnja 2024. godine do prosinca 2025. godine, osigurano 997.257,33 EUR. Riječ je o bespovratnim sredstvima osiguranima za rad regionalnih koordinatora razvoja.

Osigurane plaće

„Značaj ovog Sporazuma iznimno je velik, ne samo za Agenciju ZADRA NOVA kao ustanovu, već za cijelu Zadarsku županiju i njen razvojni potencijal te sva javnopravna tijela s područja županije. Ovaj Sporazum omogućava nam kontinuitet onoga što smo započeli i uspješno realizirali kroz projekt ZADRA NOVA ZA VAS, a to je pružanje tehničke pomoći javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi EU projekata te izradi strateških dokumenata, sve to radeći bez da financijski opterećujemo onoga kome pomoć pružamo. Projekt ZADRA NOVA omogućio je da izradimo 17 strateških dokumenata, napišemo 154 projekta vrijednih preko 135 milijuna EUR, provodimo 48 projekata, održimo 37 mjera informiranja i edukacija. Vrijednost projekata kojima je pružena tehnička pomoć u provedbi iznosi preko 46 milijuna EUR. Novi Sporazum omogućava nam da nastavimo raditi na daljnjem poticanju razvoja Zadarske županije, a to ne možemo raditi bez ljudi. Ovaj Sporazum nam osigurava plaće za djelatnike koji će to raditi i koje ćemo zapošljavati na tim poslovima.“ – pojasnila je ravnateljica Dujmović Vuković.

Sporazumom predviđene aktivnosti uključuju pružanje stručne pomoći u pripremi i provedbi razvojnih projekata, te provedbi redovnih informativnih aktivnosti potencijalnim korisnicima o mogućnostima financiranja iz EU fondova. 

Prilikom uručivanja sporazuma ravnateljima i predstavnicima razvojnih agencija regionalnih koordinatora, ministar Erlić se osvrnuo na činjenicu kako je i sam karijeru započeo u razvojnoj Agenciji. Istaknuo je kako su novim sporazumima osigurani kapaciteti za pripremu i provedbu EU projekata na lokalnoj razini. 

Dodao je i kako zna da regionalni koordinatori često ne dobiju priznanje za svoj rad jer su u ulozi pružatelja tehničke pomoći manje vidljivi, ali i isto tako zna da bi bez regionalnih koordinatora kapaciteti bili puno slabiji te bi apsorpcija EU sredstava bila puno manja.

Dane regionalnoga razvoja u Šibeniku svečano je govorom otvorio predsjednika Vlade Andrej Plenković, a okupljenima su se obratili i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, te šibensko-kninski župan Marko Jelić i gradonačelnik Šibenika Željko Burić. Ovogodišnji program konferencije bio je usmjeren na puno desetljeće Republike Hrvatske u Europskoj uniji te korištenje EU fondova i provedene EU projekte.

Četiri smjera razvoja

Govoreći o položaju Republike Hrvatske u današnjim okolnostima, premijer Plenković je rekao kako je Hrvatska jedina zemlja u povijesti europskih integracija koja je istoga dana ušla u europodručje i Schengenski prostor, a potom i u Europski stabilizacijski mehanizam, te je nadomak članstvu u Organizaciji za ekonomski razvoj i suradnju (OECD). Poručio je kako Hrvatska raste već jedanaest kvartala zaredom te iznio procjene Vlade o rastu gospodarstva od 2,8 posto u ovoj godini.

Predsjednik Vlade iznio je i četiri jasna smjera kojim Hrvatska treba ići u sljedećim godinama - demografski razvoj, energetska tranzicija i održivi razvoj ekonomije, digitalna transformacija te obrazovanje.

Ministar Erlić u svom se govoru osvrnuo na zatvaranje prve pune financijske omotnice koju Hrvatska koristi te zaključio kako smo proteklo desetljeće odradili iznimno uspješno, a Hrvatska se u Europskoj uniji često ističe kao pozitivan primjer kohezijske politike.

„U svim sektorima napravili smo značajne iskorake - danas smo zahvaljujući fondovima prometno povezaniji, zeleniji, socijalno uključeniji, poduzetnički inovativni i konkurentniji. Brojni su proizvodi razvijeni ulaganjima u istraživanje i razvoj upravo uz pomoć EU fondova, a samo iz kohezije provedeno je preko 12 tisuća projekata. Nema kraja Hrvatske koji nisu dotakli EU projekti i zahvaljujem svim korisnicima i tijelima u sustavu provedbe i kontrole EU fondova na efikasnom radu, jer danas zaista možemo reći - uspjeli smo, iskoristili smo sva EU sredstva strukturnih i investicijskih fondova“ - istaknuo je ministar Erlić.

Ubrzanje razvojnog ciklusa

Program konferencije obuhvatio je brojne teme i specifična područja regionalnog razvoja, uz fokus na iskustva korisnika EU fondova zahvaljujući kojima je unaprijeđeno gospodarstvo i kvaliteta života u svim dijelovima naše zemlje. Održani su raznovrsni paneli s predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, ali i poduzetnicima koji su uz pomoć EU sredstava pokrenuli investicijske cikluse u svojim poduzećima, razvili nove proizvode i osnažili gotovo svaku granu ekonomije.

Također, predstavljena je i nova internetska stranica eufondovi.gov.hr koja na jednom mjestu objedinjuje sve informacije o EU fondovima.

Profesorica s osječkog Ekonomskog fakulteta Nataša Drvenkar, ujedno i posebna savjetnica ministra Erlića, predstavila je publikaciju „Regionalni razvoj u Hrvatskoj“ u kojoj je prikupila i objedinila sve relevantne statističke podatke. Publikacija analizira hrvatske regije u desetogodišnjem periodu između dva popisa stanovništva uz pregled dinamike razvoja. To je prva takva građa kojom Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potiče objedinjeno evidentiranje pokazatelja regionalnog razvoja te se očekuje kako će, uz godišnje praćenje, u narednom razdoblju omogućiti i ocjenu učinkovitosti instrumenata regionalne politike.

„EU sredstva pomogla su Republici Hrvatskoj da ubrza svoj razvojni ciklus i realizira potencijale rasta u značajno kraćem vremenu nego što bi to mogla ostvariti isključivo vlastitim kapacitetima. Sve veća ulaganja u hrvatske regije, kako uz pomoć nacionalnih programa, tako i kroz dostupne EU fondove, rezultiraju aktiviranjem potencijala slabije razvijenih regija, te u konačnici i smanjenjem regionalnih razlika. Međutim, razlike u razvijenosti i dalje su izražene pa će budućnost regionalne politike i ulaganja iz EU fondova biti vrednovani po tome koliko smo uspješni u pronalaženju optimalnih modela za dostizanje specifičnih ciljeva, stvaranje boljih životnih uvjeta ali i korištenje prilika koje nude zelena i digitalna tranzicija“ - istaknuo je ministar Erlić.

Dio konferencije bio je posvećen i ITU mehanizmu koji se bazira na teritorijalnom pristupu kroz direktne alokacije EU sredstava za 22 hrvatska urbana područja. Njihovim predstavnicima predsjednik Vlade Plenković i ministar Erlić uručili su sporazume na temelju kojih će provoditi svoje integrirane urbane projekte. Ukupna vrijednost ovih sporazuma je 680 milijuna eura, a tijekom drugog dana konferencije svaki je od tih gradova predstavio svoju strategiju s definiranim planovima razvojnih ulaganja.

Konferencija je završila na šibenskoj Poljani uz prigodni program za građane, a omogućen je i besplatan ulaz na tvrđave Svetog Ivana, Svetog Mihovila i Barone, čija je obnova sufinancirana sredstvima EU fondova.

Poslijednja izmjena dana 28.12.2023