14:41:39 | 20.12.2022

ZADRA NOVA suorganizator međunarodne konferencije AGORADA+

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA bila je jedna od organizatora dvodnevne međunarodne konferencije AGORADA+ koja je održana 29. i 30. studenog 2022. u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Europskog udruženja razvojnih agencija (EURADA) i Europske komisije.

Konferencija je okupila široki skup predstavnika regionalnih razvojnih agencija, ministarstava, klasterskih organizacija, nacionalnih javnih tijela, financijskih posrednika, inovacijskih središta te industrijskih udruženja, ali i investitore, poduzeća i poslovne anđele, a sve kako bi se pružila potpora poslovanju državama članicama i regijama Europske unije. Uz konferenciju, održana je i radionica Clusters meet Regions čiji je fokus bio na uključenosti klastera u regionalno gospodarsko upravljanje te osmišljavanje i provedbu politika na regionalnoj razini. Radionici su prisustvovali predstavnici različitih sektora, uključujući zdravstvo, socijalnu skrb, obranu, kulturu, digitalnu tehnologiju i turizma, a sama radionica održana je pod okriljem Europske platforme za suradnju klastera (ECCP) s ciljem olakšavanja provedbe dobrih praksi u kojima klasteri mogu igrati aktivnu ulogu u regionalnim gospodarstvima i biti pokretači gospodarske tranzicije regija.

Sudjelujuću u panelu na temu „Poboljšanje suradnje između klastera i nacionalnih i regionalnih vlasti“ ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković ukazala je na pozitivan utjecaj klastera na regionalni razvoj. Ujedno je istaknula i izazove prilikom razvoja klaster inicijativa na svim razinama, od izazova u sustavu do nepovjerenja dionika, stoga je nužno podizanje svijesti i edukacija.

Agenciju ZADRA NOVA i centar EUROPE DIRECT Zadar okupljenima je predstavila Marija Dušević. Tom prilikom su predstavljene aktivnosti Agencije, ali i projektne ideje za daljnju suradnju te rad EUROPE DIRECT centra usmjerenog na približavanje Europske unije građanima.

Direktorica Udruženja EURADA Roberta Dall’Olio pozvala je prisutne na istraživanje novih načina ostvarivanja međusobne suradnje te ih potaknula na uključivanje međusobno različitih dionika i “izlaska iz zadanih granica” na teritorijalnoj, kulturalnoj i povijesnoj razini.

Po završetku konferencije, za sudionike je organiziran studijski posjet Gaming inkubatoru PISMO u Novskoj.

Ovo je prvi put da su sve članice EURADA-e u jednoj državi bile domaćini ovogodišnjeg događaja. Konferencija AGORADA+ i radionica Clusters meet Regions organizirane su pod vodstvom Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SIMORA i u partnerstvu s Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Dubrovačke razvojne agencije DURA,  Zagorske razvojne agencije ZARA i Poduzetničkog centara Krapinsko-zagorske županije te uz potporu ZICER-a – Zagrebačkog inovacijskog centra.

Poslijednja izmjena dana 20.12.2022