09:00:32 | 21.10.2021

Odobrena EU sredstva za optimizaciju upravljanja državnim nekretninama

Europska komisija odobrila je Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine projekt pod nazivom „Program optimizacije upravljanja državnim nekretninama“ vrijedan čak 495 tisuća eura. Projekt se financira sredstvima iz EU programa „Instrument za tehničku potporu“ koji vodi Glavna uprava Europske komisije za potporu strukturnim reformama.

Riječ je o projektu koji ima za cilj optimizirati upravljanje i aktivaciju neiskorištenih državnih nekretnina kojima upravlja Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Kao što je to u više navrata istaknuo i sam ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, aktivacija jedinica neiskorištene državne imovine doprinosi brojnim aspektima društva i jedan je od prioriteta ovog Ministarstva.

U svrhu gospodarskog, kulturnog, društvenog i demografskog razvoja, kao i općeg razvoja Republike Hrvatske, Ministarstvo intenzivno radi na ugovorima o dodjeli neiskorištene državne imovine jedinicama lokalne i regionalne samouprave koje ih aktiviraju kroz izgradnju poslovnih zona, vrtića i škola, centara za inovacije, domova za starije i nemoćne i slično.

Projekt u trajanju od dvije godine, uz učinkovito praćenje rezultata i identifikaciju financijskih i nefinancijskih učinaka od upravljanja državnom imovinom, otvorit će investicijski potencijal državne imovine komercijalizacijom i privatizacijom neiskorištenih jedinica, ali i pružiti potporu ukupnom gospodarskom razvoju s ciljem povećanja prihoda od državne imovine u BDP-u.

Više o tome doznajte ovdje