13:36:48 | 21.09.2021

Obilježen početak izgradnje nove moderne automehatroničarske radionice

Svečano obilježavanje početka izgradnje automehatroničarske radionice održano je u  dvorištu Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru 13. rujna 2021. godine.

Otvorenju radova nazočili su župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije Marina Dujmović Vuković te njihovi suradnici.

„Bit će dostupno još više novih tehnologija za funkcionalnu nastavu, više vježbi, interaktivnih metoda rada, sve da učenici steknu vještine koje će ih pripremiti za moderno tržište rada. U te radionice ulazit će automehatroničari, autolimari, tehničari za vozila i tehničari za mehatroniku te računalni i strojarski tehničari Tehničke škole. Preuređuju se i kabineti unutar zgrade, pri čemu nastojimo da svaki metar ovih dviju škola bude dostupan osobama s invaliditetom. Jedan sanitarni prostor će se preurediti i postaviti pristupne rampe“, najavio je ravnatelj Tihomir Tomčić.

Župan Božidar Longin obratio se prisutnima te otvorio početak radova na izgradnji automehatroničke radionice: „Tržište rada je nemilosrdno i traži gotove ljude. Traži ljude koji će izaći iz klupa i početi raditi. Mislim da je ovo jedan dobar put, učenje uz rad. Upravo je to najbolji i najbrži put za dobiti gotove ljude. Ja na tome čestitam prvenstveno vama ravnatelju, ali i svima koji su na ovom projektu“.

„Obrazovanje i osposobljavanje imaju ključnu ulogu u razvoju kompetencija mladih i čine najvažniji preduvjet za njihov uspješan život. Dokaz tome svakako je i ova škola. Pogled na punionicu električnih vozila sjetit će nas na sad već davni projekt „e-mobil" i prve dobivene certifikate u Hrvatskoj za zvanje stručnjaka za rad na hibridnim i električnim vozilima. Taj podatak potvrđuje kako upravo kvalitetno i uključivo obrazovanje, osposobljavanje i cjeloživotno učenje razvijaju ključne kompetencije potrebne za osobni profesionalni razvoj i zapošljivost, ali i socijalnu uključenost i razvoj gospodarstva u cjelini“, istaknuo je gradonačelnik Dukić.

„Radovi čiji početak danas svečano obilježavamo, osim dogradnje automehatroničarske radionice, omogućit će uređenjem učionica i lakši pristup za osobe s invaliditetom čime ovi radovi dobivaju dodatnu društvenu vrijednost.“, kazala je ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković te dodala „Vrijednost ovog projekt leži i u činjenici da ulaganjem u obrazovanje ulažemo u našu djecu, tj. ulažemo u hrvatsku budućnost.“.

Buduća radionica veličine je 300 metara četvornih, u prizemlju će biti radionice za servisiranje motornih vozila i učionice za nastavu, dok će na katu biti kabinet za automehatroniku i robotiku. Radovi na izgradnji objekta vrijedni su 4.410.414,14  kuna s PDV-om, a predviđeni rok završetka radova je 18 mjeseci.

Izgradnja moderne automehatroničarske radionice dio je projekta “Bolji uvjeti za učenje kroz rad – unaprjeđenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva“. Cilj projekta je unaprjeđenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića kao regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva s ciljem provođenja učenja temeljenog na radu te povećanja relevantnosti i učinkovitosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u odnosu na potrebe tržišta rada.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pruža tehničku pomoć. Angažman Agencije omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge ranije pripreme i sada provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnera. Projekt ukupne vrijednosti 29.924.449,48 kuna sufinanciran je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.