08:18:40 | 03.09.2021

Zadarska županija i ove godine osigurala 54.075 obroka za djecu osnovnih škola u riziku od siromaštva

Zadarska županija i ove je godine osigurala 54.075 obroka za djecu osnovnih škola u riziku od siromaštva. Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u Zagrebu je uručio ugovor vrijedan 310.579,76 kuna pročelniku županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport, Ivanu Šimuniću.

Temeljem ugovora za Poziv "Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2021.-2022.)" djeca u osnovnim školama kojima je osnivač Zadarska županija dobit će ukupno 54.075 obroka, a u projekt su uključena ukupno 263 učenika.  

„Ovaj ugovor se financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD-a). Fond je usmjeren na ublažavanje materijalnih potreba učenika u osnovnim školama prema kriterijima iz natječajne dokumentacije“, istaknuo je pročelnik Šimunić dodajući kako provedba projekta, u kojem Zadarska županija sudjeluje od 2018. godine, počinje 6. rujna i traje deset mjeseci, do završetka školske godine.

Učenici su odabrani prema kriterijima iz natječaja: djeca iz višečlane obitelji, odnosno s troje i više djece, s time da se u obzir uzimaju i djeca koja žive u zajedničkom kućanstvu rane, predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te djeca u sustavu visokog obrazovanja. Drugi kriterij su djeca iz jednoroditeljskih obitelji, a treći kriterij su djeca iz obitelji u riziku od siromaštva.

„To su djeca koja se po osobnoj procjeni djelatnika škole ili Centra za socijalnu skrb, nalaze u nepovoljnim osobnim, socijalnim i materijalnim okolnostima, a razlog nije činjenica što dolaze iz višečlane ili jednoroditeljske obitelji. Dovoljan je jedan kriterij za ostvarivanje prava, a on se dokazuje odgovarajućom dokumentacijom“, naglasio je pročelnik Šimunić dodavši kako u projektu sudjeluju četiri županijske osnovne škole - OŠ Zemunik, OŠ Sv. Filip i Jakov, OŠ Privlaka i OŠ Vladimir Nazor Neviđane.

„Projekt će doprinijeti ublažavanju mogućeg siromaštva kod djece i sprječavanju eventualne diskriminacije u pogledu nejednakih socioekonomskih razlika među učenicima. Škole neće objavljivati imena učenika čiji se obroci financiraju iz ovog projekta jer su o ovim školama obroci osiguravaju i za više učenika nego što ih je prijavljeno na projekt. Škole će, nadalje, kroz ovaj projekt pridonijeti zaštiti javnog zdravlja i to tako što će pripremati i servirati obroke za djecu u skladu s normativima. Osim što će svakodnevno dobivati zdrav i uravnotežen obrok, kod djece će se ujedno razvijati zdrave navike, tj. redovito konzumiranje voća i povrća“, kazao je pročelnik Šimunić. Djeca će tako uzimati manje nezdrave hrane, jer su u školama dobavljači mahom lokalni proizvođači, čime se pridonosi i kvaliteti namirnica.

Zadarska županija ovaj je projekt Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike prijavila 7. lipnja, Odluka o financiranju donesena je 16. kolovoza, a Ugovor je potpisan 31. kolovoza 2021. godine. Uz Zadarsku županiju, sredstva iz istog poziva osigurao je i Grad Zadar za osnovne škole kojima je osnivač. Vrijednost tog projekta za školsku godinu 2021./2022. iznosi 973.954,01 kuna.  Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA sudjelovala je u pripremi i prijavi projektnog prijedloga.

 

Poslijednja izmjena dana 03.09.2021