08:16:42 | 20.11.2023

Objavljen Javni poziv za neposredno sufinanciranje uzgoja sadnica u rasadničarskoj proizvodnji za šumske i vrste namijenjene za ozelenjivanje urbanih područja

Na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavljen je Javni poziv za neposredno sufinanciranje uzgoja sadnica u rasadničarskoj proizvodnji za šumske i vrste namijenjene za ozelenjivanje urbanih područja.

Objavljenim Javnim pozivom potiče se proizvodnja sadnog materijala potrebnog za ozelenjivanje urbanih i periurbanih područja na lokacijama u Republici Hrvatskoj.

Europska komisija je kao jednu od glavnih inicijativa u okviru Europskog zelenog plana postavila cilj sadnje najmanje 3 milijarde dodatnih stabala u EU do 2030. godine, od čega je Republika Hrvatska preuzela obvezu sadnje milijun stabala/godišnje.

Javni poziv otvoren je do 31. prosinca 2023. godine ili do iskorištenja sredstava, ovisno koji uvjet prije nastupi.

Prihvatljivi prijavitelji su :

  1. Jedinice lokalne samouprave koje su osnivači trgovačkih društava koja proizvode šumske sadnice i sadnice za ozelenjivanje urbanih područja koja su upisana u Upisnik dobavljača šumskog reprodukcijskog materijala i/ili Upisnik poljoprivrednog reprodukcijskog materijala.
  2. Znanstveni instituti i visoka učilišta, koja su dodatno upisana u Upisnik dobavljača šumskog reprodukcijskog materijala i/ili Upisnik poljoprivrednog reprodukcijskog materijala.
  3. Trgovačko društvo u javnom sektoru sukladno članku 17. Zakona o šumama i trgovačka društva i druge pravne ili fizičke osobe-obrtnici izvan javnog sektora, koja su upisana u Upisnik dobavljača šumskog reprodukcijskog materijala i/ili Upisnik poljoprivrednog reprodukcijskog materijala.

Poveznica na poziv