CHESTNUT – CompreHensive Elaboration of Strategic plaNs for sustainable Urban Trasport

Izvor EU financiranja: Interreg DUNAV 2014.-2020.

Projekt CHESTNUT – CompreHensive Elaboration of Strategic plaNs for sustainable Urban Trasport odobren je za financiranje u sklopu poziva Interreg DUNAV 2014.-2020. u listopadu 2016. godine. 

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA bila je partner na projektu. Ukupna vrijednost projekta na području Zadarske županije je iznosila 179.217,84 eura.

Projekt je za cilj imao doprinos boljoj povezanosti i interoperabilnosti prometnog sustava temeljenom na integraciji između korištenja više održivih sredstava prijevoza, kao što su javni prijevoz, biciklizam, hodanje, električna vozila i slično.

Svakodnevno intenzivno putovanje na posao dovodi do zagušenja, stvaranja buke, zagađenja zraka, emisije CO2 u atmosferi, nesreća (češće u gradskim prometnicama) te rezultira aspektom lošeg životnog stila. CHESTNUT se bavio ovim pitanjima, koja utječu kako na obalna područja tako i na područja unutrašnjosti i granična urbana područja uključena u projekt.

Kroz projekt  je na području Zadarske županije uspostavljen pilot projekt –  uspostava sustava za iznajmljivanje bicikala, koja se sastoji od  izrade komunikacijskih priključaka, stanica za bicikle, uspostavu RFID smartcard sustav (tehnologija koja koristi radio frekvenciju kako bi se razmjenjivale informacije između prijenosnih uređaja/memorija i host računala), nabave bicikala i montažu, projektiranje sustava javnih bicikala i IT aktivnosti potrebnih za optimalnu promociju, podršku i upravljanje sustavom inteligentnih kartica. Smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2 u skladu je sa Zadarskim razvojnim planovima s naglaskom na ekološki prihvatljiv prijevoz i zelenu energiju. Prevencija zdravstvenih problema kroz aktiviranje građana u biciklizmu također je u skladu sa planom očuvanja zdravlja u Gradu Zadru.

ches 200x77