19:53:26 | 20.10.2023

Održana završna konferencija projekta „Jačanje i udruživanje kapaciteta obiteljskih centara širenjem izvaninstitucijskih socijalnih usluga“

Završna konferencija projekta „Jačanje i udruživanje kapaciteta obiteljskih centara širenjem izvaninstitucijskih socijalnih usluga“ održana je u ponedjeljak, 16. listopada 2023. godine u Centru za kreativne industrije, INOVAcija.

Konferenciji su nazočili državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, ravnateljica Obiteljskog centra Ivana Šešo te pomoćnik ravnateljice Agencije za razvoj zadarske županije ZADRA NOVA Željko Pletikosa.

Okupljenima su se obratili predstavnice iz Područne službe Obiteljskog centra za područje Zadarske županije Lucija Škrokov Kučina i Ana-Marija Viduka te Anita Crnjak iz Područne službe Obiteljskog centra za područje Ličko-senjske županije s informacijama o provedenim aktivnostima u sklopu projekta.

Nositelj projekta je Centar za socijalnu skrb Zadar Podružnica Obiteljski centar, a partner na projektu je Centar za socijalnu skrb Gospić, Podružnica Obiteljski centar. Ukupna vrijednost projekta je 341.284,49 EUR, a projekt je trajao 24 mjeseca.

Zahvaljujući ovom projektu zaposleno je 6 osoba, u razdoblju od 18. listopada 2021. do 18. listopada 2023. godine. Projekt ima za svrhu osiguravanje šireg obuhvata socijalnih usluga i razvoja novih u skladu s planiranim prioritetima na lokalnoj razini u svrhu regionalno ravnomjernog pružanja usluga i osiguravanja dostupnosti u zajednici.

Projektom je unaprijeđena kvaliteta izvaninstitucijskih socijalnih usluga u Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji, kroz jačanje kapaciteta Obiteljskih centara u sklopu Centra za socijalnu skrb Zadar i Gospić te podizanjem svijesti javnosti o važnosti procesa deinstitucionalizacije. Omogućena je kvalitetnija unutarnja organizacija u skladu sa specifičnostima Centra za socijalnu skrb Zadar i Centra za socijalnu skrb Gospić te potrebama ciljnih skupina, čime će se poboljšati kvaliteta postojećih izvaninstitucijskih usluga, što će stvoriti uvjete za daljnji proces deinstitucionalizacije. 

Provedene aktivnosti projekta utječu na podizanje kvalitete života u obitelji, unapređujući i poboljšavajući komunikaciju među članovima obitelji, olakšavajući odrastanje, potičući odgovorno roditeljstvo, odnosno pomažući u organiziranju obiteljskog života kroz savjetodavni i edukativni rad te provedbu preventivnih programa i aktivnosti.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao regionalni koordinator je, u suradnji s prijaviteljem, pripremila projekt. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Last modified on Thursday, 30 November 2023 19:57