15:24:33 | 04.08.2023

Župan Longin primio obitelji ukrajinskih branitelja i poklonio im Hrvatsko-ukrajinski rječnik za djecu koji je izradila Agencija ZADRA NOVA

Zadarska županija je drugu godinu zaredom u suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine u Zagrebu organizirala prijem i smještaj djece i članova obitelji ukrajinskih branitelja koji će u Zadru boraviti od 1. do 10. kolovoza. Tijekom boravka u Zadru učenje hrvatskog jezika bit će im lakše uz Hrvatsko-ukrajinski rječnik za djecu koji su izradili Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i EUROPE DIRECT Zadar u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u RH i Veleposlanstvom Ukrajine.

U okviru smještaja u Srednjoškolskom đačkom domu osigurana im je i prehrana, a pripremljen je i sadržajni program boravka prilagođen uzrastu ukrajinske djece. Naši će gosti iz Ukrajine tijekom boravka, uz atraktivne lokacije u Zadru, posjetiti i kraljevske gradove Biograd i Nin, Park prirode Vransko jezero, Kožino te Preko.

Goste iz Ukrajine danas je u Domu županije primio župan Božidar Longin sa suradnicima te predstavnicima Agencije ZADRA NOVA predvođenima ravnateljicom Marinom Dujmović Vuković.

Župan je gostima iz Ukrajine zaželio ugodan boravak u Zadarskoj županiji.

„Već drugu godinu zaredom ugošćujemo obitelji ukrajinskih branitelja i želim vam da se dobro provedete, malo zaboravite na ratne strahote i upoznate ljepote naše županije. Zadarska županija od počeka rata sudjeluje u humanitarnoj pomoći za Ukrajinu, kako u vlastitoj organizaciji tako i u zajedničkom i koordiniranom djelovanju Vlade RH. U mislima i molitvi smo s našim ukrajinskim prijateljima te najiskrenije želimo da se mir i stabilnost što prije vrati u Ukrajinu“, istaknuo je župan Longin podsjetivši da je Zadarska županija prijatelj ukrajinske Khersonske oblasti s kojom ima razvijenu međunarodnu regionalnu suradnju.

„Naše prijateljstvo se zasniva ne samo na zajedničkom podrijetlu, nego i na nevjerojatnoj sličnosti povijesnih sudbina ukrajinskog i hrvatskog naroda. Vaš boravak na današnji dan donosi i malo simbolike. Naime, Hrvatska će sutra proslaviti Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te obilježiti 28. godišnjicu vojno-redarstvene operacije Oluja kojom smo oslobodili našu državu u Domovinskom ratu. Borili smo se i izborili za neovisnost te iskreno vjerujem da će i vaša država dočekati slobodu i mir“, poručio je župan.

Mladim Ukrajincima uručeni su i simbolični pokloni, među kojima su i EU publikacije za djecu te Hrvatsko-ukrajinski rječnik za djecu koji su izradili Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i EUROPE DIRECT Zadar u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u RH i Veleposlanstvom Ukrajine. Cilj rječnika je olakšati sporazumijevanje i boravak u Hrvatskoj izbjeglicama iz Ukrajine. Rječnik sadrži osnovne pojmove za djecu školske dobi prikazane u slikovnom obliku, te na napisane na hrvatskom jeziku latiničnim pismom i ukrajinskom jeziku ćiriličnim pismom. Na 44 stranice Rječnika prevedeno je preko 130 osnovnih pojmova, te brojevi do 100 i usporedba abeceda, tj. hrvatske latinice i ukrajinske ćirilice. Rječnik je besplatan, a elektroničko izdanje dostupno je i online.

 

Last modified on Friday, 04 August 2023 15:30
Tagged under