08:24:50 | 11.07.2023

Ministar uručio ugovore za nove projekte i sufinanciranje projekata u provedbi

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, uz nazočnost župana Božidara Longina, ravnateljice Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marine Dujmović Vuković te predstavnika lokalne samouprave, u Zavičajnom muzeju u Benkovcu dodijelio je ugovore korisnicima iz Zadarske županije u ukupnom iznosu od 7,2 milijuna eura.

Ukupno su uručena 42 ugovora iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, Programa podrške regionalnom razvoju, Sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2023. godini te Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Uz Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, koja je dobila sredstva za dva prijavljena projekta, Zadarska županija dobila je sredstva za sedam prijavljenih projekata. Uz to ugovori su dodijeljeni predstavnicima 20 gradova i općina, dvjema ustanovama - Općoj bolnici Zadar i Psihijatrijskoj bolnici Ugljan te jednom komunalnom poduzeću - Odvodnji Zadar.

Agenciji ZADRA NOVA odobreno je sufinanciranje dva projekta u sklopu Javnog poziva Sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2023. godini. Za projekt AdriaClim odobreno je  sufinanciranje u iznosu od 23.966,25 eura, a za projekt BOOST5 odobreno sufinanciranje u iznosu od 5.325,00 eura. Riječ je o sufinanciranju udjela vlastitih sredstava Agencije u proračunima navedenih projekata. Projekt AdriaClim strateški je projekt sufinanciran sredstvima Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Cilj projekta bio je razvoj i poboljšanje postojećih sustava praćenja klimatskih promjena kroz poticanje razvoja strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama u Jadranskom moru. Razdoblje provedbe projekta bilo je od 1. siječnja 2020. godine do 30. lipnja 2023. godine. Projektne aktivnosti, među ostalima su bile i postavljanje inovativnog sustava Aquaweb za prikupljanje vode iz zraka na pilot lokaciji - Sveučilišnom dobru Baštica te nabava cisterne vodonosca. Projekt BOOST5 provodio se u razdoblju od 1. lipnja 2022. do 30. lipnja 2023. godine. Agencija ZADRA NOVA imala je ulogu partnera u projektu, a cilj projekta bio je kapitalizacija rezultata projekta prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska MADE IN-LAND, Atlas, Revival, Tempus i Underwatermuse s ciljem identifikacije prepreka za razvoj održivog turizma u prekograničnom području kao stvaranje baze za nove projekte u financijskoj perspektivi 2021. do 2027. Agencija je organizirala studijski obilazak zadarskog zaleđa za dionike iz područja turizma, lokalnih javnih vlasti, razvojnih agencija, sveučilišta te predstavnike medija.

Među projektima za koje je uručen ugovor bili su i oni u kojima je Agencija pružila tehničku pomoć u pripremi, i to projekti:

  • Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka faza III., Zadarska županija 
  • Tourism founded on Innovation Capacities (THEMATIC), Općina Preko
  • Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Zadar-Petrčane, Odvodnja d.o.o. Zadar
  • Priprema dokumentacije za izgradnju zgrade dječjeg vrtića u Općini Zemuniku Donjem, Općina Zemunik Donji
  • Priprema projektno tehničke dokumentacije za zaštitu obalnog pojasa u Ljubačkoj uvali, Općina Ražanac
  • Nastavak modernizacije javne rasvjete općine Galovac primjenom mjera energetske učinkovitosti (Faza 3), Općina Galovac
  • Zamjena postojeće i ugradnja nove stolarije na zgradi Doma zdravlja Zadarske županije radne jedinice Obrovac, Zadarska županija

Last modified on Tuesday, 11 July 2023 08:28