16:33:25 | 12.05.2014

Dan otvorenih vrata projekta REPUBLIC MED

Projekt REPUBLIC-MED (REtrofitting PUBLic spaces in Intelligent MEDiterranean Cities) provodi se od travnja 2013. godine u okviru transnacionalnog programa MEDITERAN. Vrijednost projekta je 2.004.346,00 EUR-a, a provedba traje do 30. lipnja 2015. godine. Projekt REPUBLIC-MED ima za cilj razvoj nove metodologije tehno-ekonomskih studija koje bi se primjenjivale u obnovi javnih zgrada i otvorenih prostora u zemljama partnerima (Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija i Španjolska). Projektom će se analizirati postojeći alati i identificirati njihovi nedostatci što će omogućiti kreiranje inovativnih metoda za obnovu javnih zgrada i otvorenih prostora u skladu s ciljevima EU 20-20-20.  U Republici Hrvatskoj u provedbi projekta sudjeluje Razvojna agencija Zadarske županije i tehnički partner Energetski institut Hrvoje Požar iz Zagreba. Uloga Razvojne agencije Zadarske županije je da kao partner u projektu promovira na regionalnoj razini obnovu javnih prostora u skladu s načelima energetske učinkovitosti i rezultate projekta.

U skladu s navedenim, izabrano je pet pilot lokacija na području Zadarske županije na kojima će se primijeniti i analizirati nova metodologija. Pilot lokacije će poslužiti kao pokazni primjeri za primjenu metodologije. Izabrane pilot lokacije su: Dječji vrtić Obrovac u Obrovcu, Osnovna škola Šime Budinića u Zadru, zgrada gradske uprave Grada Paga, Trg i ulica ispred Crkve Sv.Frane u  Pagu i ulica Zadarskog Mira 1358. u Zadru.

U sklopu projekta, a radi podizanja svijesti o važnosti energetske učinkovitosti i štednje energije, u sklopu projekta REPUBLIC-MED održava se Dan otvorenih vrata. Ovo događanje organizira se u sklopu Energetskog tjedna koji treću godinu za redom organizira Grad Zadar. Dan otvorenih vrata održati će se 20. svibnja 2014. godine u atriju Kneževe palače gdje će se predstaviti ovaj projekt  i drugi projekti na području Zadarske županije koji promoviraju  uštedu i korištenje obnovljivih izvora energije.

Predviđeni program uključuje:

11,00 – 12,00 – Udruga za promicanje održivog razvoja i zaštitu okoliša ViGea- radionica: Energiju štedi jer mnogo vrijedi – Ispred Udruge za promicanje održivog razvoja i zaštitu okoliša ViGea  iz Zagreba radionicu će voditi dipl. ing. geol Nikolina Bošnjak koja je autorica programa, ima tri godine iskustva u organiziranju i vođenju dječjih radionica ekološke tematike, te osmogodišnje iskustvo sudjelovanja u radu neprofitnih organizacija i volonterstvu. Radionica će biti namijenjena učenicima 3. razreda osnovnih škola, a ima za cilj kod djece želi razviti osjećaj i svijest o okolišu te važnosti energetske učinkovitosti.

 12,00 – 12,30 – Mr.sc. Iris Vudrag – predavanje: Smanjenje toplinskih otoka planskim korištenjem biljnog materijala u urbanim prostorima – Mr.sc. Iris Vudrag diplomirala je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a potom magistrirala na Agronomskom fakultete u pokušavajući spojiti ova dva područja. Svojim predavanjem približit će mogućnosti korištenja biljnog materijala (drveća, grmova, polugrmova, penjačica i slično) u urbanom planiranju i oblikovanju  javnih prostora  sa ciljem kreiranja prirodno, društveno i estetski skladnog prostora.

12,30 – 13,00 – Društvo za oblikovanje održivog razvoja, DOOR – predstavljanje: EU projekt CLICK financiran iz programa IPA INFO 2012 – Društvo za oblikovanje održivog razvoja, DOOR je udruga osnova na 2003. godine s ciljem promicanja principa održivog razvoja u svim segmentima društva, na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, prvenstveno na polju energetike. Udruga sudjeluje u brojnim partnerskim projektima koji pomažu u podizanju svijesti o energetskoj učinkovitosti, a trenutno provode projekt CLIK koji će i predstaviti. Za uspjehe u svom radu udruga je 2007. godine nagrađena godišnjom nagradom “Hrvoje Požar” za popularizaciju energetike, a koju dodjeljuje Hrvatsko energetsko društvo.

16,00 – 17,00 – Doc. Mateo Biluš – predavanje: Bioklimatski pristup u projektiranju energetski učinkovitih zgrada – Doc. Mateo Biluš diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje se zaposlio kao stručni suradnik. Apsolvirao je poslijediplomski studij “Graditeljsko nasljeđe“ u Splitu. Objavio više stručnih radova vezanih za temu zvučne zaštite, toplinske zaštite i uštede energije. Autor je projekata zvučne zaštite, toplinske zaštite i uštede energije za više od četiri stotine zgrada. Autor je i projektant više realiziranih interijera i nekoliko obiteljskih i stambenih zgrada. Ovlašteni je revident za kontrolu projekata zaštite od buke i projekata uštede energije i toplinske zaštite od 2004. godine. Član je tehničkih odbora i povjerenstava za donošenje regulative s područja toplinske i zvučne zaštite. Suradnik je i istraživač u znanstvenoistraživačkim projektima “Arhitektonske konstrukcije u funkciji zaštite okoliša” i “Kriteriji optimalizacije rješenja fasadnih stijena”.

17,00 – 18,00 – Prof. dr.sc. Igor Balen – predavanje: Poboljšanje KGH sustava u obnovi zgrada na Mediteranu – Predavanje će održati profesor sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba, prof. dr.sc. Igor Balen koji je zvanje magistra tehničkih znanosti za znanstveno polje strojarstvo, smjer energetika, stekao je 1995. godine, a zvanje doktora tehničkih znanosti za znanstveno polje strojarstvo 1999. godine. Bio je uključen u nastavni program kolegija Nauka o toplini I i II (danas Termodinamika), a od tada sudjeluje u održavanju nastave iz kolegija Grijanje, Klimatizacija i Projektiranje KGH sustava. Objavio je niz znanstvenih radova iz područja strojarstva, a kao inženjer je surađivao na više projekata iz strojarskih područja toplinske i procesne tehnike. Predavač je na Katedri za toplinsku i procesnu tehniku.

 

 

Last modified on Wednesday, 26 June 2019 09:25