16:33:00 | 21.05.2014

Dan otvorenih vrata projekta REPUBLIC MED

U atriju Kneževe palače održan je Dan otvorenih vrata projekta REPUBLIC MED koji je organizirala Razvojna agencija Zadarske županije, a u sklopu 3. tjedna energetske učinkovitosti Grada Zadra.

Na ovom događanju bio je predstavljen projekt REPUBLIC MED te drugi projekti na području Zadarske županije koji promoviraju uštedu energije i korištenje obnovljivih izvora energije.

Projekt REPUBLIC MED (REtrofitting PUBLic spaces in Intelligent MEDiterranean Cities) sufinanciran je iz fondova Europske unije, a provodi se od travnja 2013. godine u sklopu transnacionalnog programa MEDITERAN. Vrijednost projekta je 2.004.346 eura, provodi se u pet zemalja (Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija i Španjolska), a traje do 30. lipnja 2015. godine.

Projekt REPUBLIC-MED ima za cilj razvoj nove metodologije za obnovu javnih zgrada i otvorenih prostora u zemljama partnerima. Projektom se analiziraju postojeće metode obnove i identificiraju njihovi nedostatci. U nastavku projekta razvijat će se inovativne metode obnove javnih zgrada i otvorenih prostora u skladu s ciljevima EU 20-20-20 i specifičnostima podneblja i prostora Mediterana. U Republici Hrvatskoj u projektu sudjeluje Razvojna agencija Zadarske županije i tehnički partner Energetski institut Hrvoje Požar iz Zagreba. Uloga Razvojne agencije Zadarske županije je da kao partner u projektu promovira na regionalnoj razini obnovu javnih prostora u skladu s načelima energetske učinkovitosti, te da rezultate projekta učini dostupnima korisnicima, prije svega jedinicama lokalne i područne samouprave koji su najčešći vlasnici javnih prostora.

Organizirana je i radionica za dvadesetak učenika 3. razreda OŠ Šime Budinića pod nazivom ”Energiju štedi jer mnogo vrijedi” koju je održala dipl. ing. geol Nikolina Bošnjak iz Udruge za promicanje održivog razvoja i zaštitu okoliša ViGea iz Zagreba.

Mr.sc. Iris Vudrag održala je predavanje pod nazivom ”Smanjenje toplinskih otoka planskim korištenjem biljnog materijala u urbanim prostorima” te je približila mogućnosti korištenja biljnog materijala (drveća, grmova, polugrmova, penjačica i slično) u urbanom planiranju i oblikovanju javnih prostora, dok je Društvo za oblikovanje održivog razvoja, DOOR predstavilo svoj projekt pod nazivom CLICK koji je financiran iz programa IPA INFO 2012, a koji je usmjeren na podizanje svijesti o energetskoj učinkovitosti.

Prof. dr.sc. Igor Balen u popodnevnim satima je održao predavanje ”Poboljšanje KGH sustava u obnovi zgrada na Mediteranu”, a Doc. Mateo Biluš predavanje pod nazivom ”Bioklimatski pristup u projektiranju energetski učinkovitih zgrada”. I ova stručna predavanja okupila su pedesetak zainteresiranih stručnjaka iz različitih područja.

Last modified on Wednesday, 26 June 2019 09:25