16:30:02 | 13.08.2014

Projekt Marex-Elektrostroja kao uzor ostalim tvrtkama

Jedan od rijetkih primjera uspješnog korištenja sredstava iz pretpristupnih fondova u privatnom sektoru prezentiran je u ponedjeljak, 11. kolovoza 2014., u IMPACT centru d.o.o. u Zadru gdje je održana završna konferencija projekta „EE MAREX – Energy Efficiency manufacture in Marex-elektrostroj“ tvrtke Marex-elektrostroj d.o.o. Zadar.

Za projekt tvrtke Marex-Elektrostroj d.o.o. u 2013. godini Europska unija osigurala je sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007.- 2013. A da je riječ o važnom i dobro pripremljenom projektu najbolje govori podatak da je ušao u krug od 53 odabrane tvrtke među više od 1000 prijavljenih.

Vodeći ljudi na projektu objasnili su kako je smisao konferencije predstavljanje rezultata projekta kao primjera dobre prakse u području korištenja obnovljivih izvora energije te su pozvali sve koji su zainteresirani sa slične projekte u svojim tvrtkama da im se jave jer su ima savjetom i iskustvom spremni pomoći.

Konferenciju je otvorila voditeljica projekta Tatjana Beneti koja je podsjetila prisutne na početak provođenja projekta ukupne vrijednosti 151.694,57 € (1.135.801,41 kn) od čega je Europska unija sufinancirala 84,70 posto vrijednosti budžeta odnosno 128.485,30 € (962.023,79 kn). Projekt je započeo 20. lipnja 2013., a datum službenog završetka projekta je 19. kolovoza 2014.godine.

Opći cilj projekta je povećanje konkurentnosti tvrtke na tržištu koja će se temeljiti na razvoju energetske učinkovitosti i zelenoj ekonomiji kroz sve poslovne procese čime će se naglasiti orijentiranost tvrtke kao društveno odgovornog subjekta koji takvom politikom pridonosi razvoju i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Provedene projektne aktivnosti obuhvaćale su: upravljanje projektom, izradu studije učinkovitosti projekta, nabavu opreme za foto-naponsku elektranu te instalaciju iste na krovištu poslovne zgrade, edukaciju djelatnika i promotivne aktivnosti – objasnile su Tatjana Beneti, voditeljica projekta i Stefani Mikulec, suradnica na projektu.

U Beneti i Mikulec, koje su činile projektni tim, drugo tijelo na projektu je bio Koordinacijski odbor (čiji su članovi Vedrana Kevrić predstavnica ZADRA-e i Dinko Basioli predstavnik HGK-e ). Njihov posao je bio koordiniranje i upravljanje projektom na strateškoj razini.

Konačni rezultati projekta su:

-Izgradnja samostalnog fotonaponskog solarnog sustava-električne centrale (na krovištu poslovne zgrade) čime je osiguran preduvjet za uštedu energije (na razini postojeće tehnološke opremljenosti)

-Osigurani su preduvjeti za razvojni potencijal kroz uvođenje novih tehnologija u proizvodni proces temeljen na energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša

-Osigurana je kvalitetnija kvalifikacijska struktura zaposlenika

-Osigurani su preduvjeti za proširenje suradnje s obrazovnim ustanovama na području praktične obuke učenika.

Važnost ovog projekta kao poticaj ostalim privatnim tvrtkama da apliciraju za EU fondove ali i da razmišljaju i posluju zeleno naglasili su Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za Eu fondove Grada Zadra te Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatković.

Dinko Basioli iz zadarske HGK ja pak poručio poduzetnicima da je put kroz EU birokraciju trnovit no da je uspjeh moguć.

S njime su se složile i Beneti i Mikulec, istaknuvši kako su radom na ovom projektu stekle puno novih znanja.

Piše: 

Last modified on Wednesday, 26 June 2019 09:25