16:29:05 | 04.09.2014

HAMAG-BICRO i HBOR svojim programima olakšavaju mladim poduzetnicima ulazak u poduzetništvo

Kako bi se mladim poduzetnicima i poduzetnicima olakšalo pokretanje posla, institucije su razvile programe kojima im se olakšava dobivanje kredita ili jamstava za kredit kod komercijalnih banaka.  Ministarstvo poduzetništva i obrta tako je do rujna ove godine odobrilo tri milijuna kuna subvencija za kamate na kredite Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za mlade i početnike, dok će im Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije plasirati oko 5 milijuna kuna mikrokredita te stotinjak jamstava. „Želja nam je da na ovaj način potičemo razvoj malo i srednjeg poduzetništva, otvaranje novih poduzeća, modernizaciju i proširenja postojećih te povećanje broja novih radnih mjesta. Na ovaj način, MINPO posebno želi poticati poduzetništvo među mladima i omogućiti im povoljnije zaduživanje koje je u početku naročito otežano. Očekujemo da ćemo kroz programe koje nude ove dvije institucije potaknuti osnivanje oko 500 novih poduzeća, a time i otvaranje značajnog broja radnih mjesta“, poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Kroz program „Poduzetništvo mladih“, kazao je, društvima koja su u većinskom vlasništvu jedne ili više osoba mlađih od 30 godina i čiju upravu vodi osoba u dobi do 30 godina, HBOR je na raspolaganje stavio kredite od 80.000 do 700.000 kuna, uz kamatnu stopu od 4 posto, koje MINPO subvencionira do 2 postotna poena kamate. Kroz program “Početnici”, za male i srednje poduzetnike koji posluju kraće od 2 godine i mlađi su od 55 godina, dozvoljeni su pak krediti od 80.000 kuna do 1,8 milijuna kuna, također s kamatnom stopom od 4% koju MINPO subvencionira s najviše do 2 postotna poena. MINPO je tako, do sada subvencionirao kamate 25 odobrenih kredita iz programa „Početnici“, 8 iz programa „Poduzetništvo mladih“ te jednog iz programa Turizam, dakle ukupno 34 odobrena kredita. Najviše mladih i poduzetnika početnika odazvalo se iz grada Zagreba (10), ali značajan udio zabilježen je i u Splitsko-dalmatinskoj županiji (8) te Promorsko-goranskoj županiji (4).

Osim subvencioniranja kamata kredita HBOR-a, Ministarstvo poduzetništva i obrta mlade i poduzetnike početnike želi potaknuti i kroz druge programe. Tako je još uvijek otvoren javni poziv Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) za mikrokreditiranje po povoljnijim uvjetima, a namijenjen je poduzetnicima koji posluju do 24 mjeseca i onima u nastajanju. Kredit je namijenjen za ulaganja u osnovna i obrtna sredstva, a najviši iznos kredita je 120.000 kuna, uz kamatnu stopu od 0,99% na rok otplate je do 5 godina. U 2013. godini mikrokredite HAMAG-BICRO-a dobila su 32 poduzetnika, a prosječan iznos kredita bio je 64,2 tisuće kuna. U 2014.  je pak zaprimljeno 125 zahtjeva za mikrokredit, a očekuje se da će pravo na njega ostvariti 50 poduzetnika. Osim toga, HAMAG-BICRO poduzetnicima početnicima koji nemaju svoju poslovnu banku, nudi mogućnost obrade predmeta u HAMAG-BICRO-u koji evaluira projekt poduzetnika, a potom se izdaje pismo namjere, ako je projekt zadovoljio kriterije. Poduzetnik zatim mora izabrati banku, nakon čega pismo namjere postaje jamstvo HAMAG-BICRO-a. U 2013. odobreno je ukupno 108 takvih jamstava. Od listopada 2014. godine poduzetnicima će na raspolaganju biti i HAMAG-BICRO equity jamstva za koja je iz Proračuna predviđeno 200 milijuna kuna, a 50 posto rizika preuzima HAMAG-BICRO.

Last modified on Wednesday, 26 June 2019 09:25