16:28:33 | 17.09.2014

Pola milijuna kuna za modernizaciju tradicionalnih proizvoda!

Kako bi osuvremenili tradicionalne obrte i obrtnicima omogućili da svojim proizvodima dodaju novu vrijednost i stvore novo tržište, Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava subjektima malog gospodarstva koji obavljaju djelatnost na obrtnički način i izrađuju proizvode tradicijskog i umjetničkog obrta pretežito ručnim radom i u malim serijama. Riječ je o pilot projektu „Suvremeni dizajn tradicijskih i umjetničkih proizvoda“ kojim će se obrtima i trgovačkim društvima dodjeljivati potpore u iznosu 50 tisuća do 100 tisuća kuna za projekt osuvremenjivanja tradicionalnog proizvoda.
 
„Želja nam je da kroz ovaj natječaj potaknemo obrtnike i poduzetnike da osuvremene svoje proizvode izrađene tradicionalnim tehnikama radi jačanja njihove konkurentnosti na tržištu, povećanja prepoznatljivosti tradicijskih i umjetničkih proizvoda te povećanja atraktivnosti. Uz to želimo potaknuti suradnju obrtnika i dizajnera radi stvaranja prepoznatljivog identiteta proizvoda tradicijskih i umjetničkih obrta“, poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras dodajući da je za ovaj projekt Ministarstvo osiguralo 500.000 kuna.
 
Tradicijski i umjetnički obrti pokazatelji su kreativnosti i umješnosti majstora koji budućim naraštajima ostavljaju neprocjenjivi zalog za budućnost. Istinsko tradicijsko i umjetničko obrtništvo je više od same vještine stvaranja vrhunskih proizvoda pretežitim ručnim radom, ono odražava osobni doprinos obrtnika u stvaranju lokalnog, regionalnog pa čak i nacionalnog identiteta. No, isto tako, tržište dirigira svoje uvjete pa je tradicijske i umjetničke obrte potrebno osuvremenjivati, a to je moguće spajanjem proizvodnje tradicionalnih proizvoda sa suvremenim dizajnom koji u tom procesu ima neupitnu ulogu. Nužno je stoga i povezivanje dizajnera s obrtnicima koji prepoznaju potrebu za razvojem novih i atraktivnih proizvoda, čemu ovaj natječaj i teži.
 
Prijave za natječaj otvorene su od 15. rujna, a mogu se prijaviti oni obrti i trgovačka društva koji imaju sjedište na području Republike Hrvatske, koji su registrirani najmanje 2 godine do trenutka podnošenja prijave, koji su pozitivno poslovali u 2013.,  koji imaju prosječno do 249 zaposlenih u prethodnoj poslovnoj godini, imaju podmirene obveze poreza, prireza i doprinosa na i iz plaće, obveze prema zaposlenicima, koji su u skladu s odredbama o potporama male vrijednosti. Sredstva iz natječaja mogu ostvariti za ulaganje u unaprjeđenje proizvodnje i razvoj novih proizvoda, uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete te marketinške aktivnosti.
 
Više o javnom pozivu i uvjetima iz natječaja možete pročitati na:
http://www.minpo.hr/default.aspx?id=933 

Last modified on Wednesday, 26 June 2019 09:25