Prilagodba pristupačnosti

Image

Regionalni koordinator razvoja

Zadarske županije

ECOFOODCYCLE dijalog: uz popis za kupnju i doniranje, do manje otpada od hrane

ECOFOODCYCLE dijalog: uz popis za kupnju i doniranje, do manje otpada od hrane

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu projekta „ECOFOODCYCLE -  Smanjenje otpada od hrane i njegovog utjecaja na okoliš kroz održive prehrambene sustave“ organizirala je „ECOFOODCYCLE dijalog: Otpad nije rješenje - Pametno s hranom“ u ponedjeljak, 22. rujna 2025. godine u Centru za mlade Zadar. Cilj dijaloga bio je potaknuti odgovorno ponašanje prema hrani – od kupovine i skladištenja do pripreme i zbrinjavanja ostataka.

Okupljene je uvodno pozdravila ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković koja je istaknula: „Hrana koju pripremimo, a ne pojedemo - nije otpad - poruka je to koju često čujemo i ponavljamo, ali i dalje zaboravljamo. Zato i ovaj projekt, da još jednom ponovimo i naučimo kako korisno iskoristiti ostatke od hrane. Projektnim aktivnostima želi se doprinijeti rješenju problema rasipanja hrane promicanjem održivih praksi te razviti rješenja za poboljšanje prevencije rasipanja hrane. Bacanje hrane glavni je uzročnik onečišćenja okoliša i ima dalekosežne učinke na naš planet. Rasipanje hrane je etički, društveni, ekonomski i ekološki problem. Procjene Europske unije pokazuju kako se u Europi svake godine baci 88 milijuna tona hrane, što je oko 20 % ukupno proizvedene hrane. Nažalost, još uvijek se tek mali dio hrane koja je višak – donira. Većina hrane koja je višak završava na odlagalištima otpada, gdje bačena hrana proizvodi stakleničke plinove. Svatko od nas, malenim promjenama ponašanja može doprinijeti promjenama koja će biti vidljive na nacionalnoj, EU i svjetskoj razini.“

Ravnateljica Dujmović Vuković pojasnila je i kako će projekt ECOFOODCYCLE omogućiti da budući kuhari dobiju novu suvremeniju opremu za bolje čuvanje i skladištenje hrane. Naime, jedna od projektnih aktivnosti je i opremanje školske kuhinje zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole.

Dio događanja je bila i radionica koju je vodila Marina Matijević iz inicijative Ja bolji građanin.

Sudionici su tijekom događanja imali priliku upoznati se s prijedlozima i održivim rješenjima za smanjenje bacanja hrane, kao i s načinima kako višak hrane može ponovno biti iskorišten – bilo kroz donacije, preradu ili kreativnu ponovnu upotrebu.

„Svakako treba razlikovati termine - upotrijebiti do i najbolje upotrijebiti do. Termin „najbolje upotrijebiti do“ - moramo znati da je kava dobra i nakon roka koji piše, ali možda neće imati tako jaku aromu kako je imala prije tog datuma. Keksići su hrskavi i nakon tog datuma. Sve su to jestiva jela, dakle nisu za kantu. Dok s druge strane imamo „upotrijebiti do“ - to su mliječni proizvodi, meso, riba, tu moramo definitivno malo više paziti, obratiti pozornost na datum. Međutim, i dalje on ne bi trebao biti neka vodilja da to ide odmah u kantu, uvijek probajte namirnicu i shvatit ćete je li to dobrog okusa ili nije.“ - poručila je Matijević.

Sudionici su mogli čuti i primjere načina koji su vrlo efektni za smanjene otpada od hrane, najvažnije je pisati popis za kupovinu, imati dobru organizaciju hladnjaka i smočnice gdje držite tu hranu da znate čime baratate.

„Spomenula sam dijeljenje hrane gdje bi se trebali vratiti koje desetljeće unatrag, to ne bi trebao biti neki sram. Nažalost, u našem društvu netko smatra kad ti netko da neku hranu da si ti siromašniji, tebi to treba. Jednostavno to bi trebao biti neki normalan potez koji se događa da ta hrana ne propadne. Istaknimo još kompostiranje, taj nejestivi dio hrane da ide u organski otpad, biootpad, smeđu kantu kako ne bi završavao na deponiju gdje kreira plin metan koji je vrlo problematičan staklenički plin, preko dvadeset puta jači od CO2.“ – savjetovala je Matijević.

Projekt ECOFOODCYCLE sufinanciran je kroz Program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2021. – 2027. Uz Agenciju ZADRA NOVA, u projektu sudjeluje još 6 partnera iz Hrvatske i Italije.

Izrada & održavanje: Point Web Factory