Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u suradnji s Gradom Zadrom kao pridruženim partnerom u sklopu projekta SMART COMMUTING priprema izradu prometne strategije Velikog urbanog područja Zadar koje uključuje prostor Grada Zadra i Grada Nina te 13 općina šireg zadarskog područja: Općinu Bibinje, Općinu Galovac, Općinu Kali, Općinu Kukljica, Općinu Novigrad, Općinu Poličnik, Općinu Posedarje, Općinu Preko, Općinu Ražanac, Općinu Sukošan, Općinu Škabrnja, Općinu Vrsi i Općinu Zemunik Donji. U fazi analize postojeće situacije potrebni su nam podaci o putnim navikama stanovništva kako bi strategija odražavala realno stanje, potrebe i želje lokalnog stanovništva.

Stoga molimo sve stanovnike Velikog urbanog područja Zadar, s naglaskom na predstavnike jedinica lokalne samouprave i tvrtki javnog prijevoza te potpisnike Memoranduma o razumijevanju, da sudjeluju u istraživanju i popune anketu kojoj možete pristupiti na poveznici te nam ju dostave na adrese elektronske pošte na dnu dokumenta.

Projekt SMART COMMUTING odobren je u sklopu drugog poziva na dostavu projektnih prijedloga unutar programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2014. – 2020. u sklopu druge prioritetne osi „Suradnja na niskougljičnim strategijama u Središnjoj Europi“, a s provedbom je počeo 1. lipnja 2017. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.555.337,00 eura od čega je 85 posto sufinancirano iz europskih sredstava. Proračun Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA iznosi 138.257,00 eura.

Glavni cilj projekta jest promovirati i na institucionalnoj razini usvojiti koncept funkcionalnog urbanog područja kao najprikladnijeg rješenja putem kojeg bi se na održiv način pristupilo dnevnim migracijama prema urbanim središtima koja zbog koncentracije industrijskih, kulturnih, obrazovnih i poslovnih sadržaja svakodnevno privlače veliki promet iz okolnih područja.

Projekt SMART COMMUTING pridonijet će rješavanju prometnih gužvi u gradu Zadru, s naglaskom na područje poluotoka, a za vrijeme trajanja projekta uspostavit će se koordinacijska struktura u koju će biti uključeni predstavnici Grada i okolnih općina zajedno s tvrtkama javnog prijevoza.

Projekt se provodi na teritoriju šest država (Hrvatska, Austrija, Češka Republika, Italija, Mađarska i Slovenija), u partnerstvu Općine Rimini kao vodećeg partnera, IUAV Sveučilišta u Veneciji, Instituta za promet Tehnološkog sveučilišta u Beču, Okruga Weiz, Regionalnog razvojnog centra Koper, Grada Szolnoka, Razvojne agencije Hranice te Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA; a traje će do 31. svibnja 2020. godine.