Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu četvrtog radnog paketa projekta MOBILITAS – MOBIlity for nearLy-zero CO2 in medITerranean tourism destinAtionS kreće u provedbu pilot aktivnosti opremanja odabranog parkirališta na prostoru grada Zadra pametnim parkirnim rješenjima.

Na odabranoj lokaciji postavit će se više od 160 parkirnih senzora koji će svim građanima i njihovim gostima omogućiti uvid u stanje i broj slobodnih parkirnih mjesta u realnom vremenu. Početak pilot projekta predviđen je za posljednji kvartal tekuće godine, a njegova se implementacija očekuje do kraja 2018. Ukupna vrijednost aktivnosti iznosi približno 45.000 eura.

Na projektu MOBILITAS, financiranom iz INTERREG MED programa, sudjeluje deset partnera iz sedam država Europske unije, a ukupna vrijednost projekta iznosi 2.468.337,75 eura od čega vrijednost aktivnosti na prostoru Zadarske županije iznosi 221.875,00 eura.

Opći ciljevi projekta su smanjenje emisija stakleničkih plinova u prijevozu, poboljšanje životnog okoliša, optimiziranje učinka ljudskog djelovanja na more, zemlju, zrak i ljudsko zdravlje, pomak od prekomjernog korištenja automobila te smanjenje visokog pritiska na obalnim i priobalnim cestama koje ne mogu apsorbirati veći promet.