Krajem idućeg tjedna održava se „Čikola Adventure Week“, drugo avanturističko događanje u sklopu projekta Adriatic Canyoning. Na širem prostoru grada Drniša, uključujući i rijeku Čikolu i planinu Promina, od 28. do 30. rujna odvijat će se brojne aktivnosti koje za cilj imaju promociju aktivnog turizma u unutrašnjosti Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Vikend pun uzbuđenja začinjen autohtonim mirisima i okusima Dalmatinske Zagore započet će u petak 28. rujna u 12 sati smještajem u drniškom hotelu Park. Prvi je dan rezerviran za svečani i protokolarni dio te će nakon pozdravnog govora gradonačelnika Grada Drniša Josipa Begonje svi sudionici imati priliku sudjelovati na predavanjima vezanim za aktivni turizam u drniškom kraju nakon čega će se zaputiti prema predivnom Roškom slapu gdje je organizirana večera.

U subotu su na rasporedu avanturističke aktivnosti u kanjonu rijeke Čikole. Sudionici mogu birati između adrenalinske i relax verzije, odnosno između sudjelovanja na zahtjevnoj kanjoning turi koja uključuje četverosatno pješačenje i tehničko penjanje s profesionalnom opremom uz pratnju iskusnih i licenciranih vodiča i opuštenije opcije razgledavanja i pješačenja atraktivnim rutama uz jednu od najljepših dalmatinskih rijeka. Tura uključuje obilazak izvora rijeke Čikole, samoga kanjona te dva vidikovca od kojih se posebno ističe onaj na Ključici.

Najodvažniji među sudionicima mogu isprobati jedinstveni zip-line s kojeg se pruža vrhunski pogled na kanjon rijeke Čikole. Ukupna trasa zip-linea sastoji se od tri linije ukupne duljine 1,2 kilometra na visini između 500 i 200 metara, a maksimalna brzina koja se može dosegnuti iznosi čak 70 km/h.

Nakon avanturističkog jutarnjeg programa na rasporedu je predavanje o mogućnostima održivog korištenja prirodnih vrijednosti kanjona Čikole nakon čega će posjetitelji uživati u razgledavanju etno-sela Dalmati gdje će degustirati nadaleko poznati Drniški pršut i ručati delicije Dalmatinske Zagore.

Prije povratka u Drniš na dnevnom redu je prezentacija vezana za kreiranje uspješnog turističkog proizvoda, a nakon večere u vinariji Vizulin organizirana je zabava na otvorenom uz živu rad u glazbu i DJ-a.

U nedjelju ujutro održat će se biciklistička utrka zanimljivim stazama planine Promine s kojih se pruža pogled na rijeke Čikolu i Krku te na Petrovo polje. Utrka je fokusirana na rekreativne brdske bicikliste koji se žele zabaviti te doživjeti nova iskustva, dok su onim najzahtjevnijim ponuđena dva izazova.

Prvi dužine „samo“ 30 kilometara po planinskim kozjim stazicama, drugi dužine punih 75 kilometara koji vodi preko 1149 metara visokog vrha Promine i natrag u Drniš.

Nakon uspješnog završetka utrke sudionicima je osiguran ručak uz zajedničko druženje nakon čega se kreće natrag prema Zadru.

Ključno je naglasiti da svi sudionici moraju odabrati između ponuđenih aktivnosti sukladno svojim interesima, željama i mogućnostima, a na organizatorima je da misle o svemu ostalom i da im osiguraju nezaboravno iskustvo.

Projekt Adriatic Canyoning, ukupne vrijednosti 1.878.964,40 EUR, financiran je iz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020., a u svojoj srži ima promicanje razvoja aktivnog turizma i razvoj turističke infrastrukture u unutrašnjosti triju država s ciljem pozicioniranja na turističkom tržištu kao prepoznatljivih destinacija s atraktivnim turističkim sadržajima usmjerenim ljudima željnim aktivnog i adrenalinskog odmora.

Svoje prijave možete podnijeti isključivo putem maila na paulo.saric@zadra.hr, na obrascu u poveznici, zaključno do četvrtka 20. rujna 2018. Napominjemo kako je broj ograničen na pet sudionika, stoga Vas pozivamo da svoju prijavu podnesete u što kraćem roku.

Dodatne informacije o projektu Adriatic Canyoning možete pronaći na poveznici, kao i na Facebook i Instagram stranicama projekta.