Projekt BLUENE financiran je iz programa Mediteran, a bavi se istraživanjem potencijala za iskorištavanje energije mora, takozvane plave energije (blue energy), na području Mediterana. Energija mora ne odnosi se samo na vjetroelektrane, koje su se počele ubrzano širiti cijelom Europom, nego i na druge morske obnovljive izvore energije kao što su plimne barže, generatori na snagu valova, generatori na morske struje te iskorištavanje termalnog potencijala mora. Ovi obnovljivi izvori energije u ranoj su fazi razvoja, ali predviđa se njihov ubrzan razvoj.

Temeljni su ciljevi projekta BLUENE identifikacija ključnih dionika sposobnih za pokretanje projekata za iskorištavanje plave energije na mediteranskom području, mapiranje postojećih inicijativa povezanih s rastom i razvojem u području iskorištavanja plave energije i definiranje smjernica za sljedeće programsko razdoblje. Projekt BLUENE predstavlja podlogu za buduće investicije na području alternativnih obnovljivih izvora energije kao što je korištenje energije mora, na Mediteranu pa tako i u Hrvatskoj.

Partneri u projektu provode istraživanje potencijala korištenja plave energije prvenstveno u svojim zemljama te postupno proširuju područje istraživanja na druge mediteranske zemlje i regije. Projektom je predviđeno uključivanje ključnih dionika i stručnjaka iz drugih europskih zemalja u Znanstveni odbor.

 

Nositelj projekta: CONISMA – National Inter-University Consortium of Marine Sciences iz Italije

Uloga ZADRA NOVA-e: Partner

 

Ukupna vrijednost projekta: 497.200,00 EUR

Vrijednost projekta na području Zadarske županije: 99.000,00 EUR

 

Vrijeme provedbe projekta: 12 mjeseci