Regulacija sustava grijanja

OIE & EE > EE info > EE savjeti > Regulacija sustava grijanja

Temperaturna ugodnost je stvar navike i osobne percepcije ugodnosti. Međutim, postoje određene preporuke za održavanje temperatura u pojedinim prostorima kojih bi se trebali pridržavati:

regulacija_sustava_grijanja_1

  • Prostorije za boravak: 20-21oC
  • Kupaonica 24oC
  • Hodnici, predvorja 15oC
  • Spavaće sobe: 18oC
  • Preko dana kad nikoga nema kod kuće 16oC
  • Za vrijeme godišnjeg odmora 10oC

Smanjite li temperaturu koju održavate u prostoru za samo 1°C, godišnje možete uštediti približno 3-5% energije za grijanje.

Prilagodite garderobu godišnjem dobu.

prozor grijanje22Održavanje previsokih temperatura zraka u prostorijama te spuštanje temperature otvaranjem prozora je inače jedna od najčešćih grešaka prilikom regulacije temperature prostora. Naime, u mnogim stanovima i obiteljskim kućama, radijatori nemaju uređaje koji mogu regulirati temperaturu u prostorijama, a posljedica toga je pregrijanost jednih i hladnoća drugih prostorija odnosno nedovoljan komfor u tim prostorijama. Rješenje kojem se često pribjegava u slučaju pregrijanosti prostorija je otvaranje prozora, što rezultira velikim gubicima topline!

regulacijaRegulaciju temperature u prostoru treba osigurati ugradnjom regulacijskih uređaja za sustave grijanja kao što su radijatorski termostatski ventili i sobni termostati.

Ukoliko imate termostatske ventile, provjerite njihovu postavljenu temperaturu.

Programirajte termostat na način da je noću ili dok ste izvan kuće temperatura postavljena na nižu vrijednost. Ovo vam može smanjiti troškove i za 7-15%.

Ako otvarate prozor na duže vrijeme, isključite sustav grijanja ili hlađenja.

Ukoliko je to moguće, namjestite da se vaš sustav grijanja isključi sat vremena prije nego izlazite iz kuće, te da se uključi pola sata prije nego se vraćate kući.

termostat1Radijatorski termostatski ventil je termostat smješten na radijatoru koji regulira temperaturu u svakoj prostoriji u kojoj se nalazi. Ugradnjom termostatskih radijatorskih ventila moguća je ušteda energije čak do 20% (što ovisi o vrsti termostata i brzini reakcije – najbrže reagiraju termostatske „glave“ punjene plinom). Ušteda se ostvaruje na način da termostatski radijatorski venitl sam regulira zadanu temperaturu u prostoriji koristeći sve raspoložive izvore topline (sunce, ljude, kućanski aparate….). Radijatorski ventili se ne ugrađuju na radijatore u prostoriji u kojoj je ugrađen sobni termostat.

PRIMJER:

Ugradnjom termostatskih ventila na 14 radijatora u obiteljskoj kući od 143 m2 koja godišnje troši oko 2.800l lož ulja (15.765 kn) ili 3.000 m3 (6.240 kn) prirodnog plina, godišnje je moguće uštedjeti 2.370 kn (1,09 tCO2) na lož ulju odnosno 935 kn (0,86 tCO2) na prirodnom plinu. S obzirom da je procijenjena vrijednost investicije 5000 kn, a životni vijek provedene EE mjere 15 godina, rok povrata investicije je u slučaju lož ulja 2,11 godina, a moguća ušteda u životnom vijeku 35.550 kn, dok je rok povrata investicije u slučaju prirodnog plina 5,34 godina, a moguća ušteda u životnom vijeku 14.040 kn.

sobni termostatSobni termostat uključuje kotao i pumpu centralnog grijanja kad temperatura u prostoru padne ispod određene zadane vrijednosti. Obično se ugrađuje u dnevnom boravku na visini od oko 1,5 m od poda i to na unutrašnjem zidu. Nikad ne bi smio biti postavljen blizu prozora ili vrata, jer bi propuh mogao utjecati na osjetnik temperature.

 

 

PRIMJER:

Za stambeni prostor od 150m2 koji godišnje troši oko 2.800l lož ulja (15.765 kn) ili 3.000 m3 (6.240 kn) prirodnog plina, uz ptretpostavku godišnjih ušteda toplinske energije od 7%, godišnje je moguće uštedjeti 1.105 kn (0,51 tCO2) na lož ulju odnosno 935 kn (0,4 tCO2) na prirodnom plinu. S obzirom da je procijenjena vrijednost investicije 500 kn, a životni vijek provedene EE mjere 15 godina, rok povrata investicije je u slučaju lož ulja 0,45 godina, a moguća ušteda u životnom vijeku 16.575 kn, dok je rok povrata investicije u slučaju prirodnog plina 1,15 godina, a moguća ušteda u životnom vijeku 6.525 kn.

Programabilni termostat dodatno može regulirati početak i kraj grijanja u ovisnosti o danu u tjednu, noći ili danu, te regulirati temperaturu vode. Ovakvi termostati mogu kontrolirati i nekoliko temperaturnih zona u kući, s obzirom da nije potrebna jednaka temperatura u svim prostorijama. Koriste li se prema uputama, ovakvi programabilni termostati mogu donjeti uštede i do 30%.

Vijesti

16 kol. '19

Educirajte se uz film  MELAdetect – Sa suncem odgovorno

MELAdetect – Sa suncem odgovorno, naziv je edukativnog filma nastalog u sklopu provedbe projekta MELAdetect sufinanciranog EU sredstvima. Ovaj 25-minutni film prikazuje pacijenta koji je uočio...

09 kol. '19

Zero Waste Blue pokazao kako sportski događaji i očuvanje prirode mogu ići „ruku pod ruku“

Aktivnosti i postignuti rezultati projekta Zero Waste Blue predstavljeni su na konferenciji za medije održanoj 9. kolovoza 2019. godine. Okupljenima su se u ime organizatora Agencije za razvoj...

07 kol. '19

Poziv na promociju edukativnog filma “MELAdetect sa suncem odgovorno”

Pozivamo Vas na promociju edukativnog filma “MELAdetect sa suncem odgovorno” koji je izrađen u sklopu provedbe projekta MELAdetect. Promocija će se održati u prostorijama Gradske...

Arhiva +
Natječaji
+
Natječaj za prikupljanje ponuda za prodaju osobnog vozila

Na temelju odluke Skupštine društva od  23. travnja 2019. objavljuje se četvrti ponovljeni NATJEČAJ Za prikupljanje ponuda za prodaju osobnog vozila U vlasništvu Razvojne agencije Zadarske županije  ZADRA d.o.o. „u likvidaciji“. Predmet prodaje-službeno vozilo Vrsta  vozila: M1-osobni automobil; Marka vozila: Opel; Tip vozila: Vectra ; Model vozila: C 73.0 DT; Boja vozila: crna; Broj šasije: […]

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA objavila javni natječaj za imenovanje ravnatelja/ice Javne ustanove Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA

Na temelju članaka 38., 39., 40. i 41. Zakona o ustanovama (Narodne novine 76/93, 29/97, 47/99, 35/08), članaka 13., 20., 21., 22. i 23. Statuta Javne ustanove Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA od 07. veljače 2017. godine te Statutarne odluke o izmjenama Statuta Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA od 26. listopada […]

Poziv na prethodnu provjeru znanja i sposobnosti kandidata

AGENCIJA ZA RAZVOJ ZADARSKE ŽUPANIJE ZADRA NOVA Povjerenstvo za provedbu natječaja za prijem u službu djelatnika na neodređeno vrijeme KLASA: 112-02/18-01/1 URBROJ.: 2198-1-95/02-18-13 Zadar, 13. travanj 2018. godine   Na temelju članka 6. Pravilnika o radu Javne ustanove Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE, tročlano povjerenstvo za provedbu natječaja za prijem u službu djelatnika […]