Odabir sustava za grijanje

OIE & EE > EE info > EE savjeti > Odabir sustava za grijanje

izbor_sustava_za_grijanje_1Sustavi grijanja su neizostavni dio instalacija u kućanstvima u Hrvatskoj.

Odabir sustava ovisi o geografskoj lokaciji odnosno vremenskim uvjetima, raspoloživim energentima, položaju i tipu zgrade, vremenu korištenja zgrade, investicijskim i pogonskim troškovima, zakonima, propisima, normama, preporukama te utjecaju na okoliš.

Kako bi se postigla i održala toplinska ugodnost u kući, te kako bi se mogli koristiti obnovljivi izvori energije, preporučljiva je ugradnja sustava centralnog toplovodnog grijanja.

S obzirom da je cijena energenata (a pogotovo lož ulja) u konstantnom porastu, savjetujemo da razmotrite primjenu sustava koji iskorištavaju obnovljive izvore energije kao što su solarni kolektori i biomasa ili dizalice topline, kako bi ste smanjili troškove za grijanje i ujedno pridonijeli očuvanju okoliša.

Troškovi za grijanje u najhladnijim zimskim mjesecima predstavljaju i do ¾ troškova za energente. To je razlog za odabir energetski učinkovitih uređaja, ali i za njihovo pravilno i redovito održavanje prema uputama proizvođača.

jos_neki_eko_savjeti_15Ako je vaš kotao stariji od 15 godina, trebali bi ste razmotriti njegovu zamjenu s novim kotlom, čija učinkovitost može biti i do 15% bolja, a period povrata investicije procjenjuje se na 5 godina.

Kod odabira kotla, vodite računa o tome da ima što je moguće veći stupanj iskorištenja goriva. Energetski najučinkovitiji je kondenzacijski kotao i njegovom ugradnjom korisnicima je omogućena ušteda od 10-15% u usporedbi s drugim novim kotlom, pa čak i do 25% u usporedbi s kotlovima starijima od 30 godina.

kondenzacijski kotaoNajčešći je plinski kondenzacijski kotao koji ima mogućnost dodatnog iskorištenja topline kondenzacije tj. latentne topline vodene pare iz dimnih plinova, što rezultira povećanjem stupnja iskoristivosti goriva na vrijednosti koje premašuju 100%.

Također, postoje izvedbe kondenzacijskih kotlova koje kao energent koriste ulje ili kruta goriva, što je pogodno u područjima u kojima nema plina.

Sustave koji povećavaju učinkovitost kotla karakterizira elektronsko paljenje, koje eliminira potrebu za održavanjem plamena u periodu u kojem nema potrebe za grijanjem.

kotao na peleteSve više se koriste i kotlovi na biomasu koji se izvode u dvije varijante, sa ručnim ili automatskim punjenjem. Oni sa ručnim punjenjem imaju ugrađen spremik iz kojih drva sama upadaju u komoru za izgaranje, čime se ostvaruje potpuna udobnost primjene budući je drva potrebno ubaciti samo jednom dnevno.

Sustavi grijanja se mogu podijeliti prema energentu, načinu zagrijavanja i prema izvedbi ogrjevnih tijela.

PODJELA S OBZIROM NA ENERGENT:

 • plinski
 • na loživo ulje
 • električni
 • na kruta goriva
 • solarni
 • na toplinu iz okoliša

PODJELA PREMA NAČINU ZAGRIJAVANJA:

 • lokalni ili pojedinačni
 • centralni

izbor_sustava_za_grijanje-opsirnije_1Primjeri lokalnog grijanja su kamini (plinski, na kruta goriva), štednjaci (električni, na kruta goriva), peći (na kruta goriva, električne, plinske, uljne), zagrijači zraka (električni, plinski infracrveni), grijalice (plinske, električne), električno podno grijanje itd.

radijatoriOsim lokalnih sustava, postoje i centralni sustavi grijanja kod koji se prostorija zagrijava posredno, pomoću ogrjevnih tijela kroz koje struji prikladni prijenosnik energije, odnosno ogrjevni medij (topla ili vrela voda, para, topli zrak) koji se zagrijava u izvoru topline smještenom na jednom mjestu u građevini. Primjeri su radijatorsko toplovodno centralno grijanje (na plin, loživo ulje, kruta goriva, električno, solarno, spojeno na toplinarski sustav), toplovodno podno grijanje, toplovodno grijanje velikih prostora zračnim grijačima itd. Prednosti centralnog sustava grijanja su jednolika temperaturna razdioba, mali broj kotlova i dimnjaka te baratanje gorivom izvan grijanog prostora. Nedostaci su složenost mjerenja potrošnje energije za veći broj korisnika u zgradi, visoki investicijski i pogonski troškovi te toplinski gubici u cijevima i kanalima.

izbor_sustava_za_grijanje-opsirnije_3

PODJELA PREMA IZVEDBI OGRIJEVNIH TJELA:

 • IZRAVNI (kamini, peći, grijalice, štednjaci..)
 • RADIJATORSKI (toplovodni, vrelovodni, parni, električni itd.)
 • KONVEKTORSKI
 • VENTILOKONVEKTORSKI
 • POVRŠINSKI (podni, zidni i stropni)

Vijesti

16 kol. '19

Educirajte se uz film  MELAdetect – Sa suncem odgovorno

MELAdetect – Sa suncem odgovorno, naziv je edukativnog filma nastalog u sklopu provedbe projekta MELAdetect sufinanciranog EU sredstvima. Ovaj 25-minutni film prikazuje pacijenta koji je uočio...

09 kol. '19

Zero Waste Blue pokazao kako sportski događaji i očuvanje prirode mogu ići „ruku pod ruku“

Aktivnosti i postignuti rezultati projekta Zero Waste Blue predstavljeni su na konferenciji za medije održanoj 9. kolovoza 2019. godine. Okupljenima su se u ime organizatora Agencije za razvoj...

07 kol. '19

Poziv na promociju edukativnog filma “MELAdetect sa suncem odgovorno”

Pozivamo Vas na promociju edukativnog filma “MELAdetect sa suncem odgovorno” koji je izrađen u sklopu provedbe projekta MELAdetect. Promocija će se održati u prostorijama Gradske...

Arhiva +
Natječaji
+
Natječaj za prikupljanje ponuda za prodaju osobnog vozila

Na temelju odluke Skupštine društva od  23. travnja 2019. objavljuje se četvrti ponovljeni NATJEČAJ Za prikupljanje ponuda za prodaju osobnog vozila U vlasništvu Razvojne agencije Zadarske županije  ZADRA d.o.o. „u likvidaciji“. Predmet prodaje-službeno vozilo Vrsta  vozila: M1-osobni automobil; Marka vozila: Opel; Tip vozila: Vectra ; Model vozila: C 73.0 DT; Boja vozila: crna; Broj šasije: […]

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA objavila javni natječaj za imenovanje ravnatelja/ice Javne ustanove Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA

Na temelju članaka 38., 39., 40. i 41. Zakona o ustanovama (Narodne novine 76/93, 29/97, 47/99, 35/08), članaka 13., 20., 21., 22. i 23. Statuta Javne ustanove Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA od 07. veljače 2017. godine te Statutarne odluke o izmjenama Statuta Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA od 26. listopada […]

Poziv na prethodnu provjeru znanja i sposobnosti kandidata

AGENCIJA ZA RAZVOJ ZADARSKE ŽUPANIJE ZADRA NOVA Povjerenstvo za provedbu natječaja za prijem u službu djelatnika na neodređeno vrijeme KLASA: 112-02/18-01/1 URBROJ.: 2198-1-95/02-18-13 Zadar, 13. travanj 2018. godine   Na temelju članka 6. Pravilnika o radu Javne ustanove Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE, tročlano povjerenstvo za provedbu natječaja za prijem u službu djelatnika […]