14:46:41 | 26.09.2023

EUROPSKI DAN JEZIKA: Učenici iz „Ekonomske“ najbolji na međunarodnom online kvizu

Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar pokazala je najbolje znanje o svjetskim jezicima i zasluženo osvojila pobjedu na međunarodnom online kvizu. Naime, drugu godinu za redom, povodom Europskog dana jezika koji se obilježava 26. rujna, EUROPE DIRECT Plovdiv i EUROPE DIRECT Zadar organizirali su online kviz za srednjoškolce.

U kviz su bile uključene učeničke ekipe iz srednjih škola iz bugarskog Plovdiva i iz Zadra.

Uz učenike iz Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar, znanje su pokazali i učenici iz Gimnazije Vladimira Nazora Zadar i Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.

U pobjedničkoj ekipi iz Ekonomske škole bili su: Lara Zbiljski, Patricija Škara, Tea Mraović, Lana Aurora Vukić, Vice Klanac Masar, Adrian Milin i Toni Jurjević, te mentorice Dina Batur Potnar, Marija Baričević Ninčević i Sandra Bijelić Pajović.

Online kviz se sastojao od 25 pitanja na temu svjetskih jezika, a učeničke ekipe su na raspolaganju imale jednu minutu za svaki odgovor. Uz točan odgovor, bodovala se i brzina odgovaranja.

Europska komisija i Vijeće Europe od 2001. organiziraju Europski dan jezika kako bi se podigla svijest o širokom rasponu jezika u Europi; promicanje kulturne baštine i jezične raznolikosti; poticati ljude svih dobnih skupina da uče jezike; promicanje pismenih, usmenih i drugih zanimanja povezanih s jezikom.

EUROPE DIRECT Zadar član je mreže Europe Direct u Hrvatskoj, koja je pak dio sveeuropske mreže centara. Ovi centri približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a. Mrežom upravlja Europska komisija, a zadarski centar dio je Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Označeno u