11:46:11 | 18.05.2023

Održana završna konferencija projekta AgroSTEM

Završna konferencija projekta AgroSTEM održana je 16. svibnja 2023. godine u Zavičajnom muzeju Benkovac.

Uz nositelja projekta Udruge za ruralni razvoj "Ravni kotari", na konferenciji su sudjelovali i projektni partneri; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Zajednica tehničke kulture ZADAR, Udruga Mali koraci Benkovac i Općina Zemunik Donji, predstavnici Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, volonteri, korisnici projekta-OPG-ovi i osnovnoškolci, mediji, te predstavnici raznih lokalnih i regionalnih institucija.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta tijekom dvije godine provedbe, održivost projekta u budućnosti.

Voditeljica projekta Marta Pintur Bosna istaknula je važnost korištenja suvremenih tehnologija u poljoprivredi i mogućnosti koje iste pružaju u poboljšanju i promociji proizvodnje.

Provedbom projekta osiguralo se jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a  te su unaprijeđeni kapaciteti organizacija civilnog društva za provedbu programa u spomenutom području. Osim toga, jedan od ciljeva, bio je i unaprjeđenje suradnje organizacija civilnog društva i odgojno-obrazovnih i visokoobrazovnih institucija u ovom području te povećati broj aktivnosti s ciljem popularizacije STEM-a u općoj populaciji s naglaskom na djecu i mlade.

Održana je i panel rasprava pod nazivom „Kako smo projektom AgroSTEM utjecali na promjene o STEM znanjima?“ na kojoj su sudjelovali svi partneri. Nakon panel rasprave, korisnici projekta i OPG-ovi prezentirali su svoje proizvode sudionicima te su podijeljene potvrde o sudjelovanju na edukacijama svim korisnicima koji su sudjelovali na radionicama i edukacijama.

Projekt AgroSTEM ukupne vrijednosti 243.288,39 eura prijavljen je u sklopu Poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a", a bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%). Projekt je trajao od 18. svibnja 2021. godine  do 18. svibnja 2023. godine.

Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator, pružila je svoju stručnu i tehničku pomoć u pripremi i provedbi ovog projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.