10:06:22 | 18.05.2023

Održana završna konferencija projekta Kreativna škola STEM-a

Završna konferencija projekta Kreativna škola STEM-a održana je u četvrtak 11. svibnja 2023. godine u Centru za kreativne industrije Zadar.

Završnoj konferenciji prisustvovali su pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport iz Zadarske županije Ivan Šimunić, tajnica Zajednice tehničke kulture Zadarske županije Marija Živković, voditeljica projekta Petra Magaš Faričić te predstavnici Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

„Izuzetno smo ponosni sto smo uspješno proveli ovaj izazovan europski projekt te smo u konačnici zahvalni što smo bili u mogućnosti ostvariti nove suradnje i partnerstva, dodatne edukacije naših udruga članica i nas samih, zaposlenje voditeljice projekta i u konačnici, na edukaciju naših korisnika, a to su djeca i mladi na kojima svijet ostaje.“ – kazala je tajnica Zajednice Živković.

Pročelnik Šimunić istaknuo je kako je projekt Kreativna škola STEM-a izvrstan primjer primjene STEM pristupa i vještina obuhvaćenih u jedinstvenu cjelinu – ciklus edukacije u kojem su organizacije civilnoga društva te djeca i mladi imali priliku steći znanja i vještine kroz praktičan rad u suradnji s IT stručnjacima i suradnicima iz različitih područja znanosti i tehničke kulture te je dodao kako će u budućnosti Zadarska županija i dalje podržavati nove projekte Zajednice.

Voditeljica projekta Magaš Faričić predstavila je sve projektne aktivnosti te se zahvalila svim projektnim partnerima, suradnicima i volonterima na angažmanu i suradnji.

Svrha projekta je ojačati kapacitete organizacija civilnog društva (OCD) za provedbu aktivnosti popularizacije STEM-a među djecom i mladima. Projekt je rezultirao programom osposobljavanja za OCD-e i njihovim umrežavanjem sa sličnim organizacijama unutar Europske unije.

Projekt ukupne vrijednosti 137.626,07 eura prijavljen je na Poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEMA-a“, a 85 % iznosa sufinanciralo se iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., dok se 15 % iznosa iz Državnog proračuna Republike Hrvatske – Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Nositelj projekt a je Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, a partneri su Zadarska županija – Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport, udruga Zadar Developers Hub i Sveučilište Sjever.

Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator, pružila je svoju stručnu i tehničku pomoć u pripremi i provedbi ovog projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Poslijednja izmjena dana 18.05.2023