08:37:55 | 17.05.2023

Na konferenciji posvećenoj urbanom razvoju dodijeljene odluke gradovima koji će provoditi ITU mehanizam

Konferencija je okupila predstavnike lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj te stručnjake i znanstvenike iz područja urbanog razvoja, a ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić  predstavnicima 22 hrvatska grada dodijelio je odluke o provođenju ITU mehanizma.

Radi se o financijskom mehanizmu posebno osmišljenom za gradove koji pomoću njega provode integrirana ulaganja unaprijed definirana kao investicije od strateškog značaja za cijelo urbano područje.
 
Ministar je u svom obraćanju istaknuo kako je Hrvatska u novom programskom razdoblju, kao rijetko koja članica Europske unije, osigurala čak 13% sredstava kohezijske politike upravo za ulaganja u urbani razvoj.

Zaključak konferencije je da su gradovi osigurač društvenog i gospodarskog rasta i razvoja, a njihova snaga leži upravo na potencijalu lokalnog stanovništva koje se aktivno uključuje u dijalog i rješavanje problema. Zato će i buduće razdoblje sve više naglašavati važnost sudjelovanja građana u definiranju prioriteta i kreiranju urbanog upravljanja, uz jak naglasak na integriranje svih aktivnosti potrebnih za zelenu tranziciju Europe.

Detaljnije doznajte ovdje