08:03:30 | 16.01.2023

Kišni vrtovi u Zadarskoj županiji primjer su „zelenih rješenja“ u borbi za klimatske promjene

Aktivnosti pametnih sustava odvodnje odnosno kišnih vrtova koje se provode kroz projekt STREAM - Strategic Development of Flood Management, prezentirane su 12. siječnja 2023. godine na webinaru iz ciklusa ''Thursday Creative Talks“ održanog u sklopu projekta CREATE- Climate Response for the AdriaTic rEgion.

Webinar je organiziran na temu važnosti rješenja temeljenih na prirodi (Nature- based Solutions NBS) u prilagodbi klimatskim promjenama. Sudionici webinara iz Italije i Hrvatske imali su priliku poslušati kako kišni vrtovi funkcioniraju i kako takva lokalna prirodna rješenja mogu doprinijeti očuvanju globalnog ekosustava, a zadarski kišni vrtovi izvrstan su primjer zelene infrastrukture koja funkcionira u skladu s prirodom i kao takva smanjuje poplave na tri lokacije u Zadarskoj županiji.

Opći cilj projekta STREAM je poboljšanje monitoringa rizika i povećanje upravljačkih mogućnosti stožera za zaštitu i spašavanje kako bi mogli pravovremeno reagirati na katastrofe uzrokovane poplavama.

Agencija ZADRA NOVA vodeći je partner u projektu, a u projektu sudjeluje ukupno 21 institucija, devet s hrvatske i 12 s talijanske strane Jadranskog mora, od kojih je 15 u ulozi projektnog partnera, a pet u ulozi pridruženog partnera. Projekt je s provedbom započeo 1. travnja 2020. i trajat će do 30. lipnja 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 9,4 milijuna eura, a od toga udio Agencije ZADRA NOVA iznosi 1,1 milijuna eura.

Poslijednja izmjena dana 16.01.2023