08:06:00 | 01.12.2022

Odobren novi Program za ribarstvo i akvakulturu vrijedan 2,6 milijardi kuna

Europska komisija odobrila je u utorak, 29. studenog 2022. godine novi Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027. kojim je hrvatskom sektoru ribarstva i akvakulture na raspolaganje stavljeno ukupno 2,6 milijardi kuna, od čega 1,8 milijardi kuna iz europskog proračuna i  783 milijuna kuna iz proračuna Republike Hrvatske. Financijska omotnica koja je i Hrvatskoj na raspolaganju kroz novi Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu sedma je po veličini prema iznosu sredstava, od ukupno 26 država članica.

Kroz novi Program je predviđena provedba mjera potpore u okviru sva četiri prioriteta Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu usmjerenih prije svega na podršku provedbi Zajedničke ribarstvene politike, kroz potporu mjerama upravljanja i usklađivanju sa zahtjevima koje ista postavlja, pri tome uvažavajući specifične ciljeve Republike Hrvatske. Kroz prioritet namijenjen održivom ribarstvu, razvoju sektora ribarstva, unaprjeđenju sustava kontrole i prikupljanja podataka te zaštiti i obnovi bioraznolikosti je na raspolaganju 1,1 milijardi kuna, dok je za jačanje sektora akvakulture, tržišta proizvodima ribarstva i akvakulture te prerađivačke industrije kroz Program predviđena milijarda kuna potpore.

Značajna su sredstva, nešto više od 337 milijuna kuna, predviđena i za lokalni razvoj pod vodstvom zajednice odnosno cjelokupni razvoj lokalnih zajednica ovisnih o ribarstvu i akvakulturi kroz pristup „odozdo prema gore“. Dodatno, za projekte koji u cilju imaju sigurna i čista mora kroz jačanje znanja o morskom okolišu, na raspolaganju je alokacija veća od 9 milijuna kuna.

Detaljnije o Programu doznajte ovdje.