14:41:12 | 22.07.2022

Gradilište zadarskog „kišnog vrta“ obišlo izaslanstvo Zajedničkog tajništva

Radove na izgradnji pametnog sustava odvodnje, tzv. „kišnog vrta“ u parku Vruljica obišlo je izaslanstvo Zajedničkog tajništva Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. Ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković i projektni tim ugostili su u četvrtak 21. srpnja 2022. godine predstavnike Zajedničkog tajništva te im prezentirali radove i budući izgled i način rada kišnog vrta.

Radovi na izgradnji kišnog vrta uz Vruljici jedna su od aktivnosti u sklopu projekta STREAM – Strategic Development of Flood Management.

Agencija ZADRA NOVA vodeći je partner u projektu STREAM koji se financira u okviru Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. Opći cilj projekta je poboljšanje monitoringa rizika i povećanje upravljačkih mogućnosti Stožera za civilnu zaštitu kako bi mogli pravovremeno reagirati na katastrofe uzrokovane poplavama. Specifični ciljevi projekta su unaprjeđenje znanja o poplavama, osnaživanje kapaciteta hitnih službi, poboljšanje sustava ranog upozoravanja i komunikacijskog sustava.

U Vruljici se trenutno gradi pametni sustav odvodnje tzv. kišni vrt kojim se pokušava ublažiti posljedica bujičnih poplava. Osim što će uspjeti povući vodu koja stvara poplavu, na pilot lokaciji će se posaditi biljke koje imaju veću upojnu moć, a građani će dobiti novi zeleni prostor. Istovremeno će se kišni vrtovi izgraditi i kod škole na zadarskoj Ploči i u Biogradu.

Uz izgradnju kišnih vrtova, projekt uključuje i brojne druge aktivnosti, kao što su: izrada karata opasnosti od poplava i karata rizika od poplava na projektnom području; priprema Plana upravljanja rizikom od poplava na projektnom području; opremanje operativnih snaga stožera civilne zaštite Zadarske županije, točnije nabava protupoplavne opreme za Javnu vatrogasnu postrojbu Zadar; razvoj radio-komunikacijskog sustava za stožer civilne zaštite; radionice za podizanje svijesti javnosti i dionika o opasnosti od poplava, pravilnom postupanju u slučaju poplava te mjerama koje se mogu poduzeti kako bi se u što je moguće većoj mjeri spriječile poplave; te projektiranje novih pametnih sustava odvodnje.

U projektu sudjeluje ukupno 21 institucija, devet s hrvatske i 12 s talijanske strane Jadranskog mora, od kojih je 15 u ulozi projektnog partnera, a pet u ulozi pridruženog partnera. Agencija ZADRA NOVA vodeći je partner u projektu. Projekt je s provedbom započeo 1. travnja 2020. i trajat će do 31. prosinca 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 9,4 milijuna eura, a od toga udio Agencije ZADRA NOVA iznosi 1,1 milijuna eura.

Poslijednja izmjena dana 22.07.2022
Označeno u