14:43:35 | 09.06.2022

U Milanu održan sastanak više od 400 voditelja centara EUROPE DIRECT

Europska komisija organizirala je u Milanu od 30. svibnja do 1. lipnja 2022. godine glavnu skupštinu na kojoj su sudjelovali voditelji iz više od 400 centara EUROPE DIRECT. Na sastanku je sudjelovala i voditeljica zadarskog centra Marija Dušević.

Poruke prikupljene tijekom pandemije i rata u Ukrajini utjecale su na središnju ulogu Europske unije i potaknule preoblikovanje određenih europskih inicijativa i politika. U tom je kontekstu Europska komisija sazvala glavnu skupštinu svih centara EUROPE DIRECT u Milanu kako bi razmotrila razvoj situacije i ponudila centrima instrumente za prilagodbu komunikacijskih aktivnosti na terenu.

Centar EUROPE DIRECT Zadar prepoznat je na europskoj razini kao primjer dobre prakse te je voditeljica centra Marija Dušević u panel raspravi s okupljenima podijelila iskustvo suradnje s lokalnim dionicima.

Glavna sjednica održana je u kontekstu povratka organizacije „događanja uživo“ nakon dvije godine ograničenja kretanja zbog COVID-a 19, a Milano je simbolična lokacija na kojoj je započela pandemija u Europi.

Povjerenik Paolo Gentiloni i potpredsjednica Europskog parlamenta Pina Picierno održali su govore i otvorili konferenciju.

Povjerenik Gentiloni izjavio je: „Odgovor EU-a na gospodarski šok uzrokovan bolešću COVID-19 dosad je nezabilježen. Jednako odlučno odgovaramo i na novu krizu uzrokovanu ruskom agresijom na Ukrajinu. U ovako neizvjesnim vremenima komuniciranje o Europi važnije je i izazovnije nego ikad prije. Naši centri EUROPE DIRECT imaju ključnu ulogu kao kontaktne točke između naših građana i institucija EU-a. Svi bi trebali znati gdje se nalazi njihov lokalni centar EUROPE DIRECT kako bi u njemu mogli saznati što EU čini za njih.“

Glavna skupština otvorena je u ponedjeljak, 30. svibnja, sadnjom Stabla Europe u zgradama Bosco Verticale u Milanu. Stablo je poklon gradonačelnika Milana Giuseppea Salea europskim institucijama kao simbol solidarnosti i mira.

Voditelji centara imali su priliku posjetiti i Zajednički istraživački centar u Ispri nedaleko od Milana.  Zajednički istraživački centar interna je znanstvena služba Europske komisije koja neovisnim znanstvenim savjetima temeljenima na dokazima, koji su rezultat njegova istraživanja, podupire oblikovanje politika EU-a.

Ujedno su voditelji centara održali preko 300 bilateralnih sastanaka kako bi dogovorili buduće zajedničke suradnje i aktivnosti.

EUROPE DIRECT je komunikacijska mreža čija je zadaća približiti Europu građanima na lokalnoj razini kroz suradnju na temu EU-a, njegovih politika, prioriteta i budućnosti. Uloga mreže je približavanje Europske unije građanima iz svih dijelova Europe. Mreža također blisko surađuje s lokalnim medijima u borbi protiv dezinformacija i promiče aktivno europsko građanstvo u školama.

U Hrvatskoj djeluje deset centara EUROPE DIRECT: u Zadru, Karlovcu, Slavonskom Brodu, Osijeku, Koprivnici, Šibeniku, Rijeci, Opuzenu, Splitu i Čakovcu.  

Zadarski centar EUROPE DIRECT dio je Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

 

Poslijednja izmjena dana 09.06.2022