08:25:20 | 10.03.2022

Na Dan žena održana završna konferencija projekta „Zaželi u Kalima"

Završna konferencija projekta "Zaželi u Kalima" održana je na međunarodni Dan žena, u utorak, 8. ožujka 2022. godine u Kalima.

Nazočnima se, uz čestitku Dana žena, uvodno obratio načelnik Općine Kali, Bruno Mišlov koji je istaknuo da je ovaj projekt bio itekako potreban u otočnoj sredini Općine Kali u kojoj živi dosta pripadnika starije populacije.

"Projekt „Zaželi u Kalima“ bio je dobra prilika za zaposlenje i edukaciju pet nezaposlenih žena s otoka koje su stekle nova znanja i kompetencije, a ujedno proteklih godinu dana olakšale svakodnevni život za 30-ak starijih krajnjih korisnika s područja Općine Kali"- naglasio je načelnik Mišlov koji se nada nastavku programa, odnosno objavi nove faze nacionalnog programa zapošljavanja žena na koji se Općina Kali planira ponovno prijaviti.

U ime Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA prisutnima se obratila zamjenica ravnateljice, Jadranka Petek koja je ukratko predstavila djelokrug Agencije i pohvalila dobru suradnju na više projekata tehničke pomoći za Općinu Kali. "Agencija ZADRA NOVA iza sebe ima višegodišnje iskustvo u pripremi i provedbi EU projekata, a kroz projekt "ZADRA NOVA ZA VAS" pruža potporu u pripremi i provedbi projekata lokalnoj i regionalnoj samoupravi pa tako i Općini Kali na ovom i drugim projektima"- naglasila je Jadranka Petek.

Detalje projekta „Zaželi u Kalima“ prezentirao je voditelj projekta Petar Kolega koji je naveo kako je Općini Kali kao prijavitelju na otvoreni trajni Poziv "Zaželi - program zapošljavanja žena - faza II", bio odobren iznos od 464 tisuće kuna za projekt "Zaželi u Kalima", u trajanju od 17.09.2020. do 17.03.2022. godine. Projekt se u potpunosti financira iz Europskog socijalnog fonda i prvi je takav projekt Općine Kali. Kolega je istaknuo da je ovo bila nova, dobrodošla socijalna usluga pomoći starijoj populaciji u otočnoj zajednici, koju su mještani Kali pozitivno prihvatili, a interes žena i korisnika bio je veći od inicijalnih očekivanja Općine Kali kao nositelja projekta. "Zahvaljujući uspješnoj provedbi postigli smo sve zadane ciljeve"- kaže Kolega.

Projektom "Zaželi u Kalima" unaprijedio se radni potencijal pet teže zapošljivih žena, koje su prošle edukaciju i zaposlile se u Općini Kali na razdoblje od 12 mjeseci, čime su postale konkurentnije na tržištu rada, pojasnio je Kolega te istaknuo kako je projekt doprinio socijalnom uključivanju 30-ak starijih osoba i neomćnih osoba s područja Općine Kali na način da su im zaposlene žene, do 1. ožujka 2022. pružale potrebnu pomoć u svakodnevnim aktivnostima.

Posebno emotivne zbog završetka ovog projekta bile su upravo žene iz Kali zaposlene kroz projekt.

Jedna od pet djelatnica, Bernarda Valčić na konferenciji je ukratko prezentirala kako je izgledao rad s krajnjim korisnicima projekta u praksi, kojima su djelatnice bile pomoćnice u svakodnevnim aktivnostima poput nabave lijekova i čišćenja doma, ali i društvo koje ih je razvedrilo i saslušalo njihove životne priče i brige. Krajnji korisnici su se naviknuli na svakodnevnu pomoć gerontodomaćica pa im je bilo veoma žao kad su shvatili da projekt tako brzo završava, prepričala je Valčić.

Završnu konferenciju je zaključio voditelj projekta, Petar Kolega koji se u ime Općine Kali zahvalio obveznim partnerima na projektu "Zaželi u Kalima" - Centru za socijalnu skrb Zadar i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje - Područnom uredu Zadar te Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA na pruženoj tehničkoj pomoći.

Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pružila je tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

 

Poslijednja izmjena dana 10.03.2022