13:33:40 | 15.12.2021

Održana početna konferencija projekta „Mobilni tim Niste sami“

Početna konferencija projekta "Mobilni tim Niste sami" održana je u srijedu 15. prosinca 2021. godine u prostorijama Gradske knjižnice Zadar.

Okupljenima su se obratili ravnateljica Doma za odrasle osobe Zemunik, Nataša Petrušić, zatim ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković te voditeljica projekta Matea Šaban iz Agencije ZADRA NOVA koja je ujedno i predstavila projekt.

Ovim projektom uspostavit će se nova socijalna usluga - psihosocijalna podrška u zajednici za odrasle osobe osnivanjem mobilnog tima. Osim Doma za odrasle osobe Zemunik, partneri na projektu su Caritas Zadarske nadbiskupije, Grad Nin te općine Novigrad i Galovac. Uspostavom nove socijalne usluge mobilnih timova za psihosocijalnu podršku osobama s mentalnim poteškoćama doprinijet će se kvaliteti života osobama s invaliditetom i članovima njihovih obitelji te će uvelike potaknuti deinstitucionalizaciju i prevenirati buduću institucionalizaciju osoba s invaliditetom.

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali u iznosu od 1.757.700,00 kuna, a vrijeme trajanje njegove provedbe je od 30. travnja 2021. do 30. travnja 2023. godine.

„Dom za odrasle osobe Zemunik, zajedno s partnerima, prepoznao je potrebe stanovništva lokalne zajednice te je osmislio projekt koji je usmjeren ka zadovoljavanju potreba jedne od najranjivijih skupina – osoba sa invaliditetom. U Zadarskoj županiji živi 19.836 osoba s invaliditetom što čini 11,8% ukupnog stanovništva Zadarske županije. Veći dio osoba s invaliditetom nalazi se u naseljima koja su disperzirana u prostoru te imaju mali broj stanovnika. Istima su, zbog prethodno navedenog, slabo dostupne pojedine socijalne usluge. Stoga, glavni ciljevi projekta je razvijanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga i socijalne infrastrukture, poboljšanje standarda i teritorijalna uravnoteženost sustava socijalne skrbi na području Zadarske županije, poticanje deinstitucionalizacije i prevencija buduće institucionalizacije osoba s invaliditetom, širenje mreže socijalnih usluga i podrške osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima te podizanje stupnja samostalnosti osoba sa invaliditetom kao i jačanje socijalne uključenosti osoba u nepovoljnom položaju.“ – kazala je ravnateljica Petrušić.

„Zahvaljujući angažmanu Doma za odrasle osobe Zemunik i Caritasa Zadarske nadbiskupije napravit će se korak ka rušenju predrasuda koje društvo ima o osobama s invaliditetom. Ovaj projekt i bespovratna EU sredstva omogućit će bolju integraciju osoba s invaliditetom u društvo te će se unaprijediti njihova kvaliteta života.“ – istaknula je ravnateljica Dujmović Vuković te dodala: „Osim iznimno velike socijalne dimenzije koju ima za zajednicu, važnost ovog projekta je i u ekonomskoj sferi, jer su projektom osigurana sredstva za plaće 10 stručnjaka koji će raditi s osobama s invaliditetom.“.

Projektom je ukupno obuhvaćeno 40 odraslih osoba s utvrđenim invaliditetom. U sklopu projekta je formiran Mobilni tim sastavljen od psihologinje, njegovateljice i socijalnog radnika, predstoji zapošljavanje fizioterapeuta i vozača te je kao takav zamišljen da pruži što širi spektar usluga svojim korisnicima i njihovim obiteljima. Riječ je o uslugama psihosocijalne podrške, savjetovanja pomaganja i osnaživanja tj. rehabilitacije s ciljem razvoja i očuvanja kognitivnih, funkcionalnih, komunikacijskih ili socijalnih vještina korisnika. Mobilni tim obilazi 15 korisnika i članove njihovih obitelji na području općina partnera te 5 korisnika smještenih u Dom Zemunik koji bi trebali proći proces deinstitucionalizacije. Navedenih 5 korisnika Doma će za vrijeme provedbe projekta biti uključeni u aktivnosti osamostaljivanja s konačnim ciljem preseljenja u stan u vlasništvu Doma u kojem bi isti živjeli uz minimalnu potporu ustanove.

Caritas Zadarske nadbiskupije organizira kreativne radionice te provodi socijalne usluge savjetovanja i pomaganja te usluge psihosocijalne podrške za 20 korisnika s utvrđenim invaliditetom, a koji se nalaze u njihovoj bazi korisnika.

Ono što se očekuje po završetku ovog projekta jest uspostavljanje nove socijalne usluge mobilnih timova za psihosocijalnu podršku osobama u potrebi, povećanje kvalitete života osoba s invaliditetom i članovima njihovih obitelji, prevencija buduće institucionalizacije osoba s invaliditetom.

Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator, u suradnji s prijaviteljem, pripremila je i prijavila projekt te će sudjelovati i u njegovoj provedbi. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.