08:02:12 | 19.10.2021

Centru za socijalnu skrb Zadar stiže 2.571.408,00 kuna za projekt „Jačanje i udruživanje kapaciteta obiteljskih centara širenjem izvaninstitucijskih socijalnih usluga“

Centru za socijalnu skrb Zadar dodijeljen je ugovor za projekt „Jačanje i udruživanje kapaciteta obiteljskih centara širenjem izvaninstitucijskih socijalnih usluga“ ukupne vrijednosti 2.571.408,00 kuna.

Državni tajnici  Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa i Dragan Jelić te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar svečano su uručili 10 ugovora u vrijednosti više od 30,7 milijuna kuna za projekte u okviru Poziva „Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga kao podrška procesu deinstitucionalizacije“ sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda.

Provođenjem aktivnosti u sklopu financiranih projekata pružit će se, između ostaloga, podrška procesu deinstitucionalizacije razvojem i unaprjeđenjem kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga za djecu i mlađe punoljetne osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu s teškoćama u razvoju, trudnice ili roditelje s djetetom do godine dana života djeteta u riziku od socijalne isključenosti, odrasle osobe s invaliditetom, starije osobe, beskućnike, žrtve obiteljskog nasilja, članove obitelji ili udomiteljskih obitelji i dr.

Na popisu od 10 projekata našao se i projekt Centra za socijalnu skrb Zadar pod nazivom „Jačanje i udruživanje kapaciteta obiteljskih centara širenjem izvaninstitucijskih socijalnih usluga“ ukupne vrijednosti 2.571.408,00 kuna. Projektom će se unaprijediti kvaliteta izvaninstitucijskih socijalnih usluga u Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji, kroz jačanje kapaciteta Obiteljskih centara u sklopu Centra za socijalnu skrb Zadar i Gospić te podizanjem svijesti javnosti o važnosti procesa deinstitucionalizacije. Omogućit će se kvalitetnija unutarnja organizacija u skladu sa specifičnostima CZSS Zadar i CZSS Gospić te potrebama ciljnih skupina, čime će se poboljšati kvaliteta postojećih izvaninstitucijskih usluga, što će stvoriti uvjete za daljnji proces deinstitucionalizacije.  Vrijeme trajanja provedbe projekta je 24 mjeseca.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao regionalni koordinator je, u suradnji s prijaviteljem, pripremila projekt. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.