12:42:36 | 02.09.2021

Predstavljen Registar otoka i Nacionalni plan razvoja otoka na otoku Ugljanu u Općini Preko

Državni tajnik Šime Erlić i djelatnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije boravili su na otoku Ugljanu, u Općini Preko gdje su predstavili Nacionalni plan razvoja otoka i Registar otoka.

Državni tajnik Erlić tom je prilikom rekao: "Danas smo u Preku na otoku Ugljanu predstavili nacrt Nacionalnog plana razvoja otoka kao ključnog dokumenta za razvoj otoka u razdoblju 2021.-2027.".

"Ovim dokumentom usmjerit će se 6 milijardi kuna sredstava u otočne prioritete koji su dobiveni od lokalnih otočnih dionika. Dokumentom su prepoznati glavni problemi naših otoka poput bolje prometne povezanosti, povećanja dostupnosti zdravstvene zaštite, vodoopskrbe i odvodnje, energetske učinkovitosti, zaštite kulturne i prirodne baštine, te razvoja otočnog gospodarstva kao i brojnih drugih razvojnih mjera", istaknuo je Erlić.

Ovaj dokument temelj je za određivanje prioritetnih područja ulaganja iz sredstava Europske unije za otoke, zato je naglašeno kako će oni biti osnova za pregovore s Europskom komisijom kod donošenja novih operativnih programa iz kojih će se vršiti financiranje u sljedećoj financijskoj perspektivi, iz do sada najveće omotinice EU sredstava za Hrvatsku u iznosu većem od 24 milijarde eura, naglasio je državni tajnik.

Državni tajnik je posebno je istaknuo važnost novog operativnog programa naziva Integrirani teritorijalni program, a koji je u sklopu svojih nadležnosti predložilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za jačanje uloge lokalne razine u provedbi EU fondovske politike, gdje su među ostalim posebno prepoznati otoci i potrebe otoka te će za njih nakon završenih pregovora s Europskom komisijom po prvi puta na ovaj način biti osigurana omotnica sredstava za razvojne projekte.

Ovom prigodom državni tajnik Šime Erlić uručio je ugovor o sufinanciranju EU projekta "Energetska obnova zgrade Općine Preko na adresi Trg hrvatske nezavisnosti 2, Općina Preko" načelniku Općine Preko gospodinu Juri Brižiću u iznosu od 446.074,22 kuna.

Pomoćnica ministrice Tajana Huzak rekla je kako Ministarstvo regionalnoga razvoja kontinuirano radi na razvoju i unaprjeđenju uvjeta života na otocima kroz razne programe, mjere i aktivnosti - Program razvoja otoka koji predstavlja sustavno ulaganje u male kapitalne projekte izgradnje objekata komunalne i društvene infrastrukture, potpore male vrijednosti otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta, subvencioniranje otočnog javnog cestovnog prijevoza čime su otočani ostvarili pravo na besplatni prijevoz.

"Danas smo predstavili i nacrt Nacionalnog plana razvoja otoka za razdoblje 2021.-2027. a koji predstavlja strateški dokument kroz koji će se usmjeriti oko 7,9 milijardi kuna ulaganja. Plan podrazumijeva financiranje za projekte gospodarenja otpadom, gradnje i obnove vrtića, škola, domova zdravlja, bolje brodske povezanosti, stambeno zbrinjavanje, ali i pomoći socijali, poticanje poduzetništva i civilnog društva", kazala je Huzak.

Ovaj Plan je rezultat zajedničkog rada i međusobne koordinacije svih sudionika otočne razvojne politike - resornih tijela državne i javne uprave, jedinica regionalne i lokalne samouprave, regionalnih koordinatora te predstavnika civilnog društva i znanstvene zajednice (44 osobe radne skupine).

Više pročitajte ovdje