14:56:49 | 25.05.2021

Predstavljen projekt unaprjeđenja infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u sklopu radnog posjeta Zadarskoj županiji, s ravnateljem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Antom Lončarom, svečano je uručio 5 ugovora u sklopu Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II.“ u vrijednosti više od 11,7 milijuna kuna.

Nakon dodjele Ugovora predstavljen je projekt “Unapređivanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije”.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 22.246.734,53 kuna. Bespovratnim sredstvima EU-a sufinancira se u iznosu od 14.893.338,75 kuna kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Nositelj projekta je Centar za socijalnu skrb Zadar, a partneri na projektu su Dom za odrasle Sveti Frane Zadar i Dom za odgoj djece i mladeži Zadar.

Uz korisnika i partnere, dionik u projektu je i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, koja kao regionalni koordinator pruža stručnu i tehničku pomoć u provedbi projekta. Angažman Agencije na ovim projektima omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Podršku u provedbi projekta „Unapređivanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar“ pruža Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike sufinanciranjem projekta te Ministarstvo državne imovine i Grad Zadar osiguranjem nekretnina za prijelaz trenutnih korisnika građevine.

Naime, aktivnosti projekta uključuju rekonstrukciju i opremanje zgrade koju trenutno koristi Dom za odgoj djece i mladeži Zadar. Zgrada je građena je u razdoblju od 1962. do 1967. i zahtijeva temeljitu obnovu da bi se uopće mogla dalje koristiti. U tu zgradu će se po uređenju smjestiti Centar za socijalnu skrb Zadar.

Dom za odgoj djece i mladeži Zadar se seli na novu lokaciju, u prostor Osnovne škole Voštarnica, koja će se pak preseliti u novouređeni centar Mocire.

Prenamjenom i rekonstrukcijom zgrade stvorit će se uvjeti za razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga. To su usluge koje uključuju: savjetovanje i pomaganje, pomoć u kući, psihosocijalnu podršku, obiteljsku medijaciju. Projekt uključuje i nabavu dva vozila nužnih za pružanje navedenih usluga, te opremanje kuhinje i nabavu sustava „halo-pomoć“.

Projektom će se osigurati:

  • Rekonstruiranje objekta - investicija veće od 20 milijuna kuna.
  • Podizanje energetske učinkovitosti pa bi zgrada treba biti „gotovo nulte energije“.
  • Uredit će se 45 funkcionalnih infrastrukturnih jedinica, primjerenih za rad djelatnika.
  • Pristup novoj građevini osobama smanjene pokretljivosti omogućit će se pješačkim pristupom.
  • Pristup katovima omogućit će se dizalom uz zvučnu signalizaciju.
  • Do 200 obroka dnevno moći će se pripremati u novoopremljenoj kuhinji Doma za odrasle osobe Sv. Frane.
  • Dodatnih 100 osoba moći će se uključiti u sustav za alarmiranje „halo-pomoć“.
  • Nabavit će se 2 vozila - od čega je jedno hibridno vozilo za potrebe pružanja usluga savjetovanja i pomaganja koju pruža Centar za socijalnu skrb Zadar i drugo dostavno vozilo za potrebe dostave obroka Doma za odrasle osobe Sv. Frane.

Rekonstrukcija zgrade će tako omogućiti:

  • Da se Centar za socijalnu skrb Zadar - sa sadašnje tri udaljene lokacije ujedini u suvremeno uređenom objektu.
  • Pri uređenu i opremanju vodit će se briga o osjetljivosti usluga koje Centar pruža s ciljem zaštite dostojanstva ali i sigurnosti korisnika i djelatnika.
  • Podružnica Obiteljski centar koja se bavi isključivo izvan institucijskim uslugama imat će zaseban ulaz u građevinu i koristiti dio prostora u prizemlju.
  • Dom Sv. Frane koristit će posve odvojeni dio prostora u prizemlju sa zasebnim ulazom – tu će se nalaziti kuhinja za pripremu obroka za korisnike izvan institucijskih usluga Dom Sv. Frane i Doma za odgoj djece i mladeži.

Razdoblje provedbe projekta ja 44 mjeseca, tj. planirano je da projektne aktivnosti budu realizirane do svibnja 2023. godine. Rezultati projekta i dobrobit za zajednicu ostaju trajno.

Označeno u