15:06:34 | 18.12.2020

Održan drugi sastanak projektnih partnera u sklopu provedbe projekta AdriaClim

Predstavnice Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA sudjelovale su na drugom sastanku projektnih partnera u sklopu provedbe projekta “AdriaClim – Climate change information, monitoring and management tools for adaptation strategies in Adriatic coastal areas“ koji je održan 17. prosinca 2020 godine. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju sastanak je održan virtualno.

Uvodnu riječ je održao predstavnik vodećeg partnera Andrea Vallenti (ARPAE) koji je ujedno dao i kratke informacije vezane uz drugo izvještajno razdoblje. Naglasak ovog sastanka je stavljen na informiranje svih partnera o napretku projekta, te o nadolazećim aktivnostima.

Agencija ZADRA NOVA je započela s pripremama i organizacijom Transnacionalnog stručnog tijela koje će biti sastavljeno od znanstvenika, stručnjaka te dionika iz područja klimatologije. Imat će savjetničku ulogu za vrijeme provedbe projekta, a nakon završetka projekta će nastaviti podupirati pripremanje i implementaciju Adaptacijskih planova s ciljem sprječavanja klimatskih promjena. Osim navedenog, predstavnice Agencije ZADRA NOVA predstavile su inovativno biomimikrisko rješenje za skupljanje vode iz vlage zraka Aquaweb. Prvi Aquaweb u Hrvatskoj, će biti postavljen u sklopu poljoprivrednog dobra na Baštici u vlasništvu Sveučilišta u Zadru te će tako ovaj projekt otvoriti mogućnost znanstvenih istraživanja u području inovativnih rješenja navodnjavanja.

Označeno u