12:50:44 | 28.12.2020

Predstavljen EU projekt „Moje zdravo dijete“ Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja Zadarske županije

U srijedu 23. prosinca 2020. godine, u sklopu provedbe projekta „Moje zdravo dijete“ nositelja Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja Zadarske županije, partnera na projektu, virtualno je održana početna konferencija projekta.

Konferenciji, koja je zbog epidemiološke situacije održana preko platforme Zoom, nazočili su zamjenik župana Zadarske županije, Šime Mršić, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zoran Škrgatić te pojedini predstavnici zdravstvenih institucija i ustanova.

Okupljene su na uvodu pozdravili voditeljica projekta Jelena Ćosić Dukić i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, Zoran Škragatić, koji nije krio zadovoljstvo: „Drago nam je da smo u ovom projektu obuhvatili najoosjetljiviju populaciju, a to su naša djeca. U suradnji sa Zadarskom županijom smo obuhvatili vrtiće, a sada i po prvi put u suradnji s Domom zdravlja Zadarske županije, u ovo „vrijeme Covida“ i velikih svakodnevnih problema mi idemo dalje...“ Ravnateljica Doma zdravlja zadarske županije, partnera na projektu, Renata Bek se uz pozdrav, nadovezala: „I nadam se da će se iduća konferencija održati „u živo“.

Zamjenik župana, Šime Mršić, je ispred Zadarske županije pozdravio prisutne uz iskazano zadovoljstvo: „Što se kroz ovaj hvale vrijedan projekt, uzevši u obzir vrijeme u kojem živimo, stavilo u fokus - zdravlje, zdrave navike i prehranu te istaknuo kako je neizmjerno važno promicati zdravlje od najranije dobi. Također se zahvalio djelatnicima Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA koja je kao regionalni koordinator sudjelovala u pripremi projekta, a tehničku pomoć pruža i u provedbi te zaželio svima puno zdravlja, a projektnom timu i sreću u provedbi ovog projekta.

Ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković, je kazala: „U vremenima kad pandemija bolesti COVID-19 definira nove životne navike, još je teže boriti se s ovim negativnom trendom. No projekti kao što je „Moje zdravo dijete“ pomažu u oblikovanju zdravih životnih navika od djetinjstva“.

Kroz Prezentaciju projekta voditeljica tima, Jelena Ćosić Dukić predstavila je niz elemenata i aktivnosti projekta kojima će se doći do cilja  - povećanja znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja te kako ostvariti održivost te zaključila: „Komunikacija i suradnja institucija i obitelji sinergija je koja će biti iznimno učinkovita kroz ovaj projekt .“

Stručna suradnica projektnog tima, Petra Brok je kroz Prezentaciju ukazala prisutnima na važnost Prevencije te istaknula važnost prehrane za djecu te zaključila: „Svrha ovog projekta je da se krene s prevencijom te da se smanje troškovi liječenja. Pretilo dijete je sutra bolestan čovjek. Kvalitetna prehrana s naučenim obrascima ponašanja hranjenja stječe se od ranog djetinjstva i potreban je novi multidisciplinarni pristup zdravstvenih djelatnika, nutricionista, psihologa kao i ulaganja u edukaciju stručnog osoblja“.

Ovaj projekt nositelja Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja Zadarske županije, partnera na projektu, odobren je u okviru otvorenog poziva Ministarstva zdravstva „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza 1“ i provodi se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. s ciljem povećanja znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Republike Hrvatske, ukupne vrijednosti 972.719,91 HRK uz 100% EU sufinanciranjem iz Europskog socijalnog fonda

Angažman Agencije ZADRA NOVA na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnera. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Poslijednja izmjena dana 28.12.2020
Označeno u