10:28:07 | 23.12.2020

EDIC i ZADRA NOVA predstavili kuharicu „Kulinarsko putovanje kroz Europu“

U organizaciji Informacijskog centra Europe Direct (EDIC) Zadar i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA održano je, 23. prosinca 2020. godine, virtualno predstavljanje kuharice „Kulinarsko putovanje kroz Europu“.

Kuharica se naslanja na kampanju Europske komisije „Kulinarsko putovanje kroz Europu“ i u njoj su prezentirana jela u čijoj pripremi se koriste namirnice koje nose oznake zemljopisnog podrijetla. Sustavima zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) štiti se ime proizvoda koji dolaze iz određenog područja i proizvedeni su tradicionalnim postupkom.

Dio kuharice su i Okusi Zadarske županije, tj. jela u čijoj pripremi se koriste namirnice s oznakom zemljopisnog podrijetla s područja Zadarske županije (Paška janjetina, Paška sol, Paški sir, Dalmatinski pršut, a tu je još i Novigradska dagnja koja je u postupku dobivanja EU oznake zemljopisnog podrijetla).

Okuse Zadarske županije pripremili su mentori iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar Kristina Lončar i Renato Kraljev te učenice i učenici Mate Kapović, Josip Gržeta, Šime Fižuleto, Dijana Pastvečko, Jakov Gažić, Patricija Marinović, Nika Marasović, Matej Jokić, Nika Ožaković, Sara Šarlija, Martina Karamarko i Marko Bakulin.

Receptima okupljenima u kuharici zastupljena je svaka od zemalja članica EU, a tradicionalni okusi prožeti su osobnim dodatkom svakog od autora recepata. Recepte su kroz kampanju Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj pripremali gastro blogeri Tamara Ivančić – Ave Dulcis; Gladuša; Nataša Rajčević – Burbon i borovnice; Darko Kontin; Maja Brekalo - Delicious and Healthy by Maya te Recepttura.

Zajedničko svim receptima je da u sebi sadrže namirnice koje nose oznake zemljopisnog podrijetla ili su pak zajamčeno tradicionalni specijaliteti.

U kuharici je ukupno 35 recepata, 27 za svaku od zemalja članica EU i osam iz Zadarske županije. Okuse Zadarske županije donose Iški lopiž s paškom janjetinom, Rolice od dalmatinskog pršuta, Šureni paški sir, Rižot s novigradskim dagnjama, Banjski burdet od sipe, Štrudla od skute, Molatska torta i Slani inćuni.

Svi zainteresirani svoj besplatni primjerak mogu pronaći na izložbenom mjestu EDIC-a Zadar na adresi Put Murvice 14 (2. kat) Zadar, radnim danom od 8 do 17 sati ili u online verziji ovdje ili poveznici na Facebook EDIC Zadar.

Poslijednja izmjena dana 23.12.2020